Gebrek aan huisvesting remt groei tuinbouw Noordkop

Gebrek aan huisvesting voor arbeidsmigranten remt de ontwikkeling van de agrarische sector in Noord-Hollandse gemeenten boven Alkmaar. Dat werd maandagavond opnieuw duidelijk tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Breezand, georganiseerd door KAVB en CNB.

Gebrek+aan+huisvesting+remt+groei+tuinbouw+Noordkop
© Michiel Elands

Er zijn heldere en uniforme gemeentelijke regels nodig voor het afgeven van vergunningen voor het inrichten van woonruimte op erven en in bedrijfsgebouwen, luidde de conclusie. Nog te vaak worden ondernemers of andere initiatiefnemers, zoals ontwikkelaars en arbeidsbureaus, van het kastje naar de muur gestuurd, is de ervaring.

De verantwoordelijke wethouders Jelle Beemsterboer van Schagen en Theo Meskers van Hollands Kroon kregen vanuit de zaal het verwijt dat regels nu nog te ondoorzichtig zijn. Ook zou de beoordeling van aanvragen te rigide en onpraktisch zijn.

Naar elkaar wijzen

Afdelingsbestuurder Matthé van Lierop van LTO Noord Hollands Kroon was blij met de komst van gedeputeerde Joke Geldhof, die uitlegde dat de provincie kaders stelt, die gemeenten moeten invullen. 'Daarmee werd voorkomen dat overheden naar elkaar gingen wijzen als hoofdverantwoordelijken, zoals de laatste jaren toch veel is gebeurd.'

Van Lierop verwijst daarbij ook naar het convenant dat in 2014 al voor een oplossing van de huisvestingsproblematiek door de betrokkenen is ondertekend. 'Het ontbreken van een paragraaf ruimtelijke ordening leidde ertoe dat er sindsdien weinig concreets is gebeurd. Ik hoop dat deze bijeenkomst de aanzet is om nu echt door te pakken.'

Absolute vereiste

Voorzitter Rona Uitentuis van LTO Noord Noord-Holland benadrukte het belang van concrete actie. 'We merken dat de groei in de sector stagneert, doordat ondernemers onvoldoende aan geschikte arbeidskrachten kunnen komen. Goede huisvesting is een absolute vereiste om die aan te kunnen trekken.'

De provincie inventariseert momenteel de behoefte aan huisvesting. De uitkomsten daarvan worden nog dit jaar verwacht. Dat het tekort groot is, durft Van Lierop wel al te voorspellen. 'Daarom moeten we snel denken in oplossingen en niet alleen in bezwaren. Veiligheid blijft vooropstaan, maar met een praktische benadering is nog veel winst te halen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer