SP in verzet tegen arbeidsmigrant in tuinbouw

De bouw van nieuwe glastuinbouwbedrijven schaadt de plattelandsbevolking. Zij krijgen steeds minder groen in hun omgeving en ook het toenemende aantal arbeidsmigranten is slecht voor de leefbaarheid.

SP+in+verzet+tegen+arbeidsmigrant+in+tuinbouw
© William Hoogteyling

Die stelling legt Kamerlid Jasper van Dijk (SP) voor aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). In schriftelijke vragen wil hij de mening van de bewindsman over het inzetten van arbeidsmigranten in sectoren met een arbeidstekort, zoals de glastuinbouw.

Van Dijk vindt het vreemd dat er in Nederland honderdduizenden werklozen zijn, maar dat tegelijk grote aantallen arbeidsmigranten naar Nederland worden gehaald. Hij zoekt de oorzaak daarvan in de te lage lonen die de 'landbouwindustrie' volgens hem betaalt.

Huisvesting

In zijn vragen gaat hij ook in op mogelijke misstanden in de huisvesting van arbeidsmigranten. Voorzieningen die werkgevers aanbieden bij hun bedrijf kunnen volgens Van Dijk leiden tot 'een ongewenste afhankelijkheidsrelatie tussen werkgever (tevens huurbaas) en werknemer'.

Zorgen maakt het Kamerlid zich ook over het feit dat omwonenden niet of nauwelijks kunnen communiceren met bijvoorbeeld Poolse arbeidsmigranten. 'Wat is uw oordeel over de opmerking dat inwoners zich weggejaagd voelen als ze meer Pools dan Nederlands horen in hun buurt?', wil hij weten van minister Koolmees.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer