Vlees+blijft+op+het+menu+in+de+Tweede+Kamer
Nieuws
© Vion

Vlees blijft op het menu in de Tweede Kamer

Vlees blijft op het menu van de overheidscatering. Landbouwminister Carola Schouten voelt er niets voor om de catering standaard vegetarisch te maken. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) had hierom gevraagd.

Thieme had Kamervragen gesteld over het overheidsmenu. Ze suggereerde om bij alle overheidscatering geen vlees meer aan te bieden, tenzij daar specifiek om gevraagd wordt. Dit gaat het kabinet te ver, meldt Schouten.

• Lees ook: Korteweg opent vleesvervangend restaurant in Den Haag

Thieme verwees in haar vragen naar de Duitse regering die volgens het PvdD-Kamerlid bij alle officiële gelegenheden vegetarisch gaat eten. Schouten bestrijdt dit. De keuze om zo min mogelijk vlees en vis te serveren bij overheidsevenementen is vorig jaar specifiek gemaakt door de Duitse minister van milieu en geldt alleen voor evenementen waar zij gastvrouw is. Dit is geen algemeen beleid bij andere ministeries, meldt Schouten.

Voorbeeldrol

Vanuit de voorbeeldsfunctie die de overheid heeft, zou vlees van het menu moeten gaan, vindt Thieme. Zij denkt dat een klimaatvriendelijk consumptiepatroon bij officiële gelegenheden kan bijdragen aan het bewustzijn van burgers en politici en kan bijdragen aan een beter milieu.

Schouten erkent dat dit inderdaad kan bijdragen aan het bewustzijn, maar dit betekent volgens haar niet dat dit menu vegetarisch moet zijn. Duurzaam inkopen draagt volgens de minister ook bij aan deze bewustwording. 'Het kabinet heeft maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI), waaronder de catering, als speerpunt benoemd en geeft daarmee inhoud aan haar voorbeeldrol', vindt Schouten.

De jaarlijkse barbecue van de Tweede Kamer stond overigens niet ter discussie met deze vragen. Die vindt jaarlijks plaats op initiatief van twee organisaties uit de vleessector.

• Lees ook: Mark Rutte weigert discussie over jaarlijkse barbecue

Weer

 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 11°
  10 %
Meer weer