Project+maakt+melkveebedrijven+energieneutraal
Achtergrond
© Marije Stomps

Project maakt melkveebedrijven energieneutraal

Het energieneutraal maken van melkveebedrijven. Dat is het doel van het project 'Energieneutrale Melkveehouderij: Efficiënt op weg', dat wordt uitgevoerd door Projecten LTO Noord.

Adviseur en trajectleider Greet Ruitenberg: 'We willen laten zien wat je op een melkveebedrijf kunt doen aan energiebesparing, wat het kost en wat het oplevert. Dat doen we op drie melkveebedrijven, zodat we metingen en kennis over diverse energiebesparende maatregelen verzamelen. Meten is weten.'

Er zijn drie sporen: gas en elektra, diesel en duurzame energieproductie. 'Bij Menno Veldhuizen in Eemdijk focussen we op het indammen van de stroomrekening door het vervangen van verlichting en aanpassen van apparatuur. Bij een ander melkveebedrijf, dat veel landwerk doet, kijken we vooral naar het dieselverbruik', aldus Ruitenberg.

Andere aanpassingen

Het aanpassen van het drinkwatersysteem van de koeien, het optimaliseren van een zonneboiler of het voorkomen van lekken in het luchtdruksysteem van het automatisch melksysteem kunnen ook kostenbesparingen opleveren.

Doordat we voor en na de aanpassingen metingen doen, hebben we ontdekt dat de besparing op de energierekening rond de 30 procent of hoger ligt

Greet Ruitenberg, adviseur en trajectleider project 'Energieneutrale Melkveehouderij: Efficiënt op weg

'Doordat we voor en na de aanpassingen metingen doen, hebben we ontdekt dat de besparing op de energierekening rond de 30 procent of hoger ligt. Aan de slag gaan met energiebesparing werpt echt zijn vruchten af. Bewustwording is daarbij de eerste stap. We hopen met dit project meer melkveehouders te stimuleren om te kijken naar hun energieverbruik.'

Open dag

Naast publicaties via Landbouw en Milieu in Utrecht (Lami) en nieuwsbrieven is er elk jaar een open dag op een van de voorbeeldbedrijven. Vrijdag 28 september was deze bij Veldhuizen. Ook zijn er avondbijeenkomsten met workshops over energiebesparing.

'We starten een nieuw traject binnen dit project. Daarvoor komen we graag in contact met melkveebedrijven met innovatieve energiebesparende oplossingen, zoals een melktank met ijsbankkoeling, zonnepanelen of een kleine windmolen. Daar willen we metingen doen om te kijken of deze bedrijven energieneutraal zijn of kunnen worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer