Directe+stop+voor+Overijsselse+geitenhouderijen
Nieuws
© René Eijsink

Directe stop voor Overijsselse geitenhouderijen

Geitenhouders in Overijssel mogen per direct niet meer uitbreiden en nieuw vestigen. Ook het omzetten van een agrarisch bedrijf naar een geitenhouderij is verboden, meldt provincie Overijssel.

Een voorstel daartoe van Gedeputeerde Staten is door Provinciale Saten aangenomen. De stop heeft volgens de provincie te maken met de mogelijke gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen.

'Op dit moment loopt er een groot landelijk onderzoek van het ministerie van VWS naar de mogelijke samenhang tussen geitenhouderijen en longklachten bij omwonenden', geeft de provincie aan.

Uitwijken

Het besluit van Overijssel is genomen nadat, na Noord-Brabant en Gelderland, ook provincie Utrecht een geitenstop afgekondigde. Daardoor bestaat de kans dat bedrijven uit die gebieden uitwijken naar Overijssel, stelt de provincie. 'Temeer omdat er sprake is van doorgaande groei van het aantal geiten(houderijen) in Nederland. Dat wil Overijssel met de geitenstop voorkomen.'

De geitenstop geldt vanaf 28 september 2018. Bedrijven die voor die datum een vergunning hebben aangevraagd, vallen hier niet onder. Ook geldt de stop niet voor bedrijven met minder dan tien geiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer