Vleesveehouders+krijgen+duidelijkheid+in+oktober
Nieuws
© Marjolein van WOerkom

Vleesveehouders krijgen duidelijkheid in oktober

Voor vleesveehouders zal naar verwachting medio oktober de vrijstellingsregeling in werking treden. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten vrijdag 14 september in een brief aan de Tweede Kamer.

Schouten kondigde in juli aan een vrijstellingsregeling voor jongvee van vleesvee in te willen stellen. Hiermee zullen, onder voorwaarden en als de ondernemer daar zelf voor kiest, deze dieren niet hoeven te vallen onder het stelsel van fosfaatrechten.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is deze zomer begonnen met het herbeoordelen van beschikkingen die aan vleesveehouders zijn toegekend. Dit gebeurt naar aanleiding van de beleidsregel die toen is gepubliceerd en waarin de definitie van jongvee van vleesvee nader wordt geduid. 'Inmiddels hebben de eerste bedrijven met vleesvee bericht ontvangen van RVO.nl', schrijft Schouten de Tweede Kamer.

Overdracht

Ook meldt de minister dat aanmeldingen voor overdracht van fosfaatrechten door vleesveehouders aan andere ondernemers worden aangehouden door RVO.nl. Dit gebeurt omdat de herbeschikkingen plaatsvinden en dus voorkomen moet worden dat vleesveehouders op een later moment problemen ondervinden, doordat zij fosfaatrechten hebben verkocht waar ze conform de nog binnen te krijgen herbeschikking eigen geen recht op zouden hebben.

LTO-vakgroep Vleesveehouderij heeft meermaals bij Schouten aangedrongen op duidelijkheid over diverse zaken omtrent fosfaatrechten. 'Per brief hebben we als LTO Nederland met veertien concrete vragen om opheldering gevraagd. Deze Kamerbrief beidt maar weinig antwoorden voor vleesveehouders. Zo weten we nog steeds niet hoeveel herbeschikkingen er zijn uitgevoerd en we moeten er maar op hopen dat dit half oktober is afgerond', zegt voorzitter Wouter Hartendorf.

'Ook de nadere inhoudelijke duiding van criteria bij de herbeoordeling blijft ongewis. Na negen maanden in het jaar zou een ondernemer toch verdienen te weten hoeveel fosfaatrechten hij eigenlijk heeft? De invoering van de vrijwillige vrijstellingsregeling is goed voor ondernemers die er gebruik van willen maken, maar ik baal ervan dat het zover heeft moeten komen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer