LTO+eist+helderheid+over+fosfaat
Nieuws
© Jan van Liere

LTO eist helderheid over fosfaat

Veel rundveehouders verkeren nog steeds in onzekerheid over hun situatie omtrent de fosfaatrechten. Daarom eist LTO Nederland snel duidelijkheid van landbouwminister Carola Schouten over ingediende bezwaarschriften en andere onduidelijkheden in het fosfaatrechtenstelsel.

Op 1 januari 2018 ging het fosfaatrechtenstelsel in. Ruim acht maanden later leven veel ondernemers nog altijd in onzekerheid omdat de overheid veel vragen onbeantwoord laat of onvoldoende communiceert over activiteiten en bijbehorende afhandelingstermijnen.

‘De overheid verwacht van ondernemers dat zij hun bedrijf en administratie op orde hebben en dat zij zaken binnen de gestelde termijnen verantwoorden. Wij verwachten hetzelfde van de overheid’, zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

‘Immers, hoe langer het duurt voordat veehouders duidelijkheid krijgen over hun fosfaatrechten, hoe beroerder het wordt om de fosfaatplanning voor dit jaar rond te krijgen.’
LTO is niet de enige die zich ergert aan de traagheid van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in deze kwestie. Ook de vaste Kamercommissie voor LNV heeft deze week bij de minister aangedrongen op een stand van zaken.

LTO gaat nog een stap verder en heeft een lijst met veertien concrete vragen opgesteld en wil volgende week antwoord daarop. ‘We willen snel duidelijkheid, zodat ondernemers toch nog enig handelingsperspectief overhouden’, aldus Meulenbroeks.

Motie

Zo wil LTO weten of de motie van CDA-Kamerlid Jaco Geurts en VVD-Kamerlid Helma Lodders over het verhuren of huren van fosfaatrechten wordt uitgevoerd. Ook moet snel duidelijk worden hoe de fosfaatbank wordt ingericht en per wanneer deze wordt opengesteld.

Ook is niet helder wanneer het proces van herbeschikkingen bij vleesveehouders is afgerond en wanneer de vrijstellingsregeling voor vleesvee wordt gepubliceerd.

Op gecombineerde melkvee-kalverhouderijbedrijven leven bij een aantal ondernemers vragen over de toegekende fosfaatrechten. LTO wil graag weten of LNV kan aangeven in hoeverre deze vragen zijn afgehandeld en op welke wijze.

Volgens voorzitter Wouter Hartendorf van LTO-vakgroep Vleesveehouderij zijn zesduizend veehouders het oneens met de toegekende hoeveelheid fosfaatrechten. ‘Zij moe-ten snel weten waar ze aan toe zijn. Ondernemers nog langer in onduidelijkheid laten is onacceptabel.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer