LTO: nog veel te veel onduidelijkheid fosfaatrechten

Er blijft nog veel onduidelijkheid en onzekerheid bestaan, nu landbouwminister Carola Schouten een Kamerbrief heeft verzonden waarin alle aspecten van het fosfaatrechtendossier worden behandeld. Dat constateert voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkvee.

LTO%3A+nog+veel+te+veel+onduidelijkheid+fosfaatrechten
© Eigen Foto

'In de eerste plaats wil ik benadrukken dat ik blij met de komst van de Kamerbrief. Maar de aanhoudende onduidelijkheid en onzekerheid blijven helaas nog steeds voortbestaan', zegt Meulenbroeks.

Dat heeft vooral te maken met het grote aantal nog niet behandelde bezwaren tegen de fosfaatbeschikkingen. Het gaat om 3.358 bezwaren, 50 procent van het totaalaantal ingediende bezwaren. Daarnaast is bij ruim 30 procent van de fosfaatrechtentransacties de wettelijke afhandelingstermijn overschreden. Verder is de afhandeling van de beschikkingen voor jongveeopfokbedrijven en vleesveebedrijven die moeten worden gecorrigeerd, verre van toereikend.

Sancties

'Welke sancties gelden er als per 1 januari 2019 de fosfaatrechtenboekhouding niet blijkt te kloppen? Ook dat is niet duidelijk. Daar schrijft de minister in de Kamerbrief helemaal niets over', aldus de voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij. 'Een harde mededeling kan voor ondernemers vervelend aankomen. Ondernemers kunnen erop inspelen, hoe vervelend het ook is. Aanhoudende onzekerheid is ondraaglijk.'

Dat de aangenomen motie van de Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) over het leasen en verleasen van een klein deel van de fosfaatrechten zonder 10 procent korting dit jaar niet kan worden uitgevoerd, noemt Meulenbroeks een grote teleurstelling.

Fosfaatbank loterij

Het toekennen van fosfaatrechten uit de fosfaatbank aan jonge melkveehouders met grondgebonden bedrijven mag geen loterij worden, waarschuwt de vakgroepvoorzitter. Dat is het ministerie volgens hem nu om administratieve redenen wel van plan.

De doorstart van de Kringloopwijzer stemt Meulenbroeks tevreden. 'We hebben het nu weer teruggekregen, zal ik maar zeggen.'

EU keihard

De voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij constateert dat Eurocommissaris Margrethe Vestager voor Mededinging zich keihard heeft opgesteld en geen millimeter ruimte geeft om pragmatisch oplossingen te zoeken.

'Maar een nieuwe generieke korting op de fosfaatrechten is onacceptabel. Dat wil ik nadrukkelijk zo stellen. Als sector mogen we er trots op zijn dat het is gelukt om ruim onder het fosfaatplafond uit te komen en te blijven. Dat zou geen enkel ander EU-land zijn gelukt.'

Stikstofplafond

Hoe het kan dat de melkveehouderij het stikstofplafond voor 2018 dreigt te overschrijden met 1,5 procent, wil Meulenbroeks zo snel mogelijk laten uitzoeken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer