Gras en mais een derde duurder dan in 2017

Kuilgras is dit jaar een derde duurder dan vorig jaar. Ook mais lijkt die kant op te gaan. De oorzaak is niet alleen de schaarste van dit moment, maar ook omdat in 2017 het grasaanbod enorm was. De prijzen voor gras zijn op hun retour.

Gras+en+mais+een+derde+duurder+dan+in+2017
© Johan Wissink

De weersomstandigheden zijn dit jaar voor zowel gras als mais ongunstig. Het voordeel van gras lijkt dat dit zich nog lijkt te herstellen. Door tijdig in te grijpen, bijvoorbeeld door doorzaai of opnieuw gras in te zaaien na het binnenhalen van niet afrijpende mais, is hier nog een snede te winnen.

Ook bij herstellend gras lijkt vaak nog een extra snede mogelijk. 'De mest zit vaak al in de grond, ook de temperatuur is gunstig voor de groei. Met vocht erbij is er veel mogelijk', stelt een handelaar.

Psychologisch effect regen

De regen van begin deze week maakt ruwvoer minder gewild. De vraag naar ruwvoer is er wel, maar niet meer tegen iedere prijs. Volgens een handelaar heeft de regen een psychologisch effect voor veel veehouders. Hoewel het neerslagtekort nog niet is opgeheven, is de druk van de grasmarkt af.

Dit komt mogelijk ook doordat de meest nerveuze ondernemers inmiddels voldoende gras hebben ingeslagen. Verder zijn er weinig regionale verschillen. De druk op de markt is in het hele land voelbaar.

Normaal gesproken komt er ook veel gras uit Denemarken naar ons land, maar daar is nu geen sprake van

Scandinavië

Ondertussen blijft er vraag vanuit Scandinavië, waar ze nog minder gras hebben gewonnen. Vooral vanuit Zweden en Noorwegen is gras gewild, met name in foliebalen. 'Die zijn gemakkelijk te vervoeren', weet een van de foeragehandelaren nog te melden.

Volgens een andere handelaar is Denemarken, waar de groeiomstandigheden iets beter waren, 'leeggekocht': 'Normaal gesproken komt er ook veel gras uit Denemarken naar ons land, maar daar is nu geen sprake van.'

Prijs verhoogt aanbod

Aan de andere kant betekent de hogere vraag dat er, gedreven door de prijs, ook meer aanbod komt. 'Alle stro is in balen geperst. Verder komt aanbod uit onverwachte hoek. Ik krijg beduidend meer telefoontjes van mensen die plots nog een vrachtwagen aan balen hebben liggen. De prijs is een extra drijfveer om deze aan te bieden', weet een handelaar. Hij ziet ook meer stoppende melkveehouders. 'De fosfaatrechten zijn duur en ze kunnen nu ook hun ruwvoer goed kwijt.'

Volgens meerdere handelaren is het gras de laatste maanden pakweg een derde duurder geworden. 'Maar we gingen ook van het ene uiterste naar het andere. Eerst was er voer genoeg, later een fors tekort', stelt een van hen.

Stiekeme handel

Bij de mais is nog nauwelijks wat te zeggen over de prijs. De handel komt nog amper op gang. Hier en daar is wat 'stiekeme handel'.

Over enkele weken worden de prijzen bekend. De verwachting is dat deze, bij dezelfde kwaliteit, ook ongeveer een derde hoger uitvallen dan vorig jaar. Daarbij komt dat de mais meer diversiteit kent dan andere jaren. Ook de kwaliteit is weleens beter geweest, signaleert een van de foeragehandelaren.

Snijmais

Ook hier komt, ondanks de mindere kwaliteit van snijmais, extra gewas op de markt. 'Een deel van de mais die als korrelmais is ingezaaid, blijkt van onvoldoende kwaliteit hiervoor. Deze korrelmais zal eveneens als snijmais worden verkocht. Deze zal niet van topkwaliteit zijn. Bij goede kolven zou het gewas immers een andere bestemming krijgen.'

Alternatieven zijn er niet veel. Mogelijk kan gerstestro een structuurrijke aanvulling vormen op het rantsoen. Er is een tekort aan andere gewassen. 'De aanvoer van aardappelen wordt fors lager verwacht. Dit betekent niet alleen automatisch minder stoomschillen, maar alles wat een beetje op aardappel lijkt, gaat niet richting veevoer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer