Groot+wortelstelsel+verbetert+droogtetolerantie+ui
Achtergrond
© Haijo Dodde

Groot wortelstelsel verbetert droogtetolerantie ui

Gerard van der Linden van Wageningen Plant Breeding adviseert uienveredelaars om zich voor droogtetolerantie te focussen op selecties met grotere wortelstelsels.

‘De gangbare uienrassen bewortelen tot een diepte van zo’n 18 centimeter. Bewust veredelen op sterkere wortels en een diepere beworteling moet selecties opleveren die beter kunnen omgaan met droogte’, verwacht de onderzoeker.

Van der Linden was tijdens het Uienontbijt, voorafgaand aan de Uiendag, gevraagd zijn visie te geven op de droogtegevoeligheid van uien. Van der Linden stelt voor om de Rijnsburger ui (Allium cepa) te kruisen met beter wortelende uiensoorten uit de groep Allium fistulosum. Onder meer de stengelui behoort hiertoe. ‘Deze kruising levert allicht selecties op met meer variatie in wortelontwikkeling en daardoor in zouttolerantie.’

Redelijk tolerant

Over uien in het algemeen zegt de onderzoeker dat het gewas redelijk met droogte kan omgaan. Wel constateert hij rasverschillen. Naast de bewortelingsdiepte zijn eigenschappen zoals de snelheid van vochtopname, de mate van transpiratie, de werking van de huidmondjes en de waslaag op het loof van invloed op de droogtegevoeligheid van uien.

‘Sommige uienrassen lijken zich beter te wapenen tegen droogteschade. Dat heeft te maken met de vorming van antioxidanten en ook gaan bepaalde rassen slimmer om met de verdamping. Overigens zijn uien veelal goed in staat om giftige zoutionen buiten het plantenweefsel te houden.’

Monitoren stresstolerantie

Wageningen Plant Breeding gaat stresstolerantie van uien monitoren, meldt Van der Linden. ‘We willen de belangrijkste raseigenschappen voor stressbestendigheid in kaart brengen op basis van telersinformatie en daarbij het huidige rassenassortiment doorlichten.’

Volgens de onderzoeker is het van belang om vast te stellen in welk ontwikkelingsstadium de ui het meest gevoelig is voor droogte. Is dit bij de kieming en de opkomst of juist als de bol gevormd wordt? ‘Uiteindelijk gaat het om de identificatie van het gedrag van de verschillende rassen. Met de variatie die dat oplevert kunnen uienveredelaars vervolgens aan de slag.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer