Onweersbuien+treffen+Groene+Hart+hard
Nieuws
© Ulco Wesselink

Onweersbuien treffen Groene Hart hard

Het Groene Hart is woensdag getroffen door zware en langdurige onweersbuien. Volgens Weeronline viel in de regio's Nieuwkoop en Boskoop gemiddeld de meeste regen: 130 millimeter, anderhalf keer zoveel als normaal voor de hele maand september.

Bij akkerbouwer Gerard van Mastwijk in Zevenhoven stroomde de regenmeter nog verder vol, tot 145 millimeter. 'Het begon om zes uur te regenen en hoewel het op buienradar leek of het binnen een uur zou opklaren, bleef de bui nog uren hangen. Echt ongekend.'

Het is de derde keer dit jaar extreme weersomstandigheden Van Mastwijk treffen. In het voorjaar vielen er enorme buien bij het poten en later had hij last van de aanhoudende droogte.

Sleuven

Uit voorzorg had de akkerbouwer op sommige percelen al sleuven gegraven, zodat het water bij harde neerslag sneller kon wegstromen. 'Toch nog onvoldoende, zo blijkt. Hoewel er tegen deze neerslag geen kruid is gewassen.'

Van Mastwijk heeft met name veel schade in de aardappelen. Vooral de gronden naast een onlangs geoogst uienperceel hadden het zwaar te verduren. 'Om te kijken of ik nog iets kon uitrichten, moest ik er met de machine overheen. Het leek wel of ik dwars door een rivier reed.'

Schade beperken

Met het graven van extra sleuven en het plaatsen van enkele pompen is de akkerbouwer nog druk bezig geweest om de schade te beperken. In hoeverre dat lukt, was donderdag nog niet precies duidelijk.

Afdelingsbestuurder Bert Roest van de LTO Noord Alphen-Nieuwkoop zag bij een rondje door het gebied grote verschillen in intensiteit van de buien en de effecten. 'Soms hemelsbreed slechts op enkele kilometers afstand. Zoiets hangt ook af van de positie ten opzichte van de gemalen, die zichtbaar op volle kracht werkten.'

Noodpompen

Ook in de regio Boskoop was de overlast groot. Verschillende kwekerijen stroomden over. Op diverse plekken zette Hoogheemraadschap van Rijnland noodpompen in.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden trof volop maatregelen om water af te voeren. Zo is de keerdeur bij gemaal De Aanvoerder in Utrecht opengezet en watert de Leidsche Rijn af richting Amsterdam-Rijnkanaal. Een gemaal in Lopik maalt op volle kracht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer