Kijkje bij getroffen kwekers na wateroverlast

Een delegatie van de gemeente Alphen aan den Rijn, het hoogheemraadschap van Rijnland en de stichting Greenport Boskoop heeft donderdag een bezoek gebracht aan een aantal kwekerijen in Boskoop, die kampen met wateroverlast door de hevige regen op 5 september.

Kijkje+bij+getroffen+kwekers+na+wateroverlast
© Koen van Wijk

Boskoop-Oost kreeg in korte tijd meer dan 100 millimeter water te verwerken. Dat is veel meer dan de 50 millimeter die het hoogheemraadschap aankan, zegt dijkgraaf Rogier van der Sande. Bij tientallen kwekers dreven de plantjes door het bedrijf.

'Voor de kwekers is dit vreselijk. De kwekers die ik heb gesproken, hebben deze waterstanden ook niet eerder meegemaakt. Omdat deze hoeveelheid regen niet was voorspeld, was anticiperen niet mogelijk.'

Pompen

Bovendien waren alle maatregelen erop gericht om juist zoveel mogelijk water vast te houden, omdat er in Rijnland nog altijd een tekort is aan water van goede kwaliteit, aldus de dijkgraaf. 'Er wordt met man en macht gewerkt om het water zo snel mogelijk af te voeren. Het is pompen, pompen en pompen.'

Het is pompen, pompen, pompen

Rogier van der Sande, dijkgraaf hoogheemraadschap van Rijnland

Burgemeester Liesbeth Spies: 'Het is vreselijk te zien dat de planten die net zijn gepoot, letterlijk door de kassen of over het land drijven. De kwekers maken zich dan ook grote zorgen over de mogelijke schade. Er is nu maar één ding belangrijk en dat is zorgen dat de mensen hier zo snel mogelijk droge voeten krijgen.'

Zorgelijk

De situatie is nog steeds zorgelijk. Het hoogheemraadschap heeft alle beschikbare pompen ingezet. 'Laten we hopen dat het weer ons goed gezind is.'

De laatste stand van zaken over de situatie in Boskoop is te vinden op www.rijnland.net

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer