LTO met politici in gesprek over omgevingsbeleid

De politiek duidelijk maken wat een boer nodig heeft om boer te kunnen blijven. Dat is kort samengevat het doel van werkbezoeken die LTO Nederland organiseert rond de voorbereiding van de Nationale Omgevingsvisie.

LTO+met+politici+in+gesprek+over+omgevingsbeleid
© Dirk Hol

Het eerste werkbezoek was afgelopen week met Kamerlid Antoinette Laan van de VVD. Zij is woordvoerder Ruimtelijke Ordening en wilde graag nader kennis maken met de agrarische sector.

Op melkveebedrijven in Bergambacht en in Stolwijk ging het Kamerlid in gesprek met de ondernemers en met LTO portefeuillehouder Ondernemen in een gezonde omgeving Trienke Elshof. 'Het ging over een breed scala aan onderwerpen die het omgevingsbeleid raken', aldus Elshof. 'Van bouwblokken tot opgaven rond klimaat en biodiversiteit.'

Twee bedrijfstypes

LTO had bewust gekozen voor twee verschillende bedrijfstypes: een groot melkveebedrijf met kaasmakerij, boerderijwinkel en vergaderfaciliteiten en een kleiner standaard melkveebedrijf. Elshof: 'Bij beiden stond centraal wat in de betreffende situatie nodig is om boer te kunnen blijven in het kader van de omgevingsvisie.'

De Nationale Omgevingsvisie (NOVI) is gekoppeld aan de nieuwe Omgevingswet en zal aangeven hoe de fysieke leefomgeving in Nederland er in de periode van 2030 tot 2050 zou moeten uitzien. De voorbereidingen voor deze visie komen nu op gang, de definitieve versie zal in de loop van 2019 verschijnen.

Voelen, proeven en ruiken

'Wij willen de Kamerleden die er bij betrokken zijn, laten voelen, proeven en ruiken aan de agrarische bedrijfsvoering. En hen inzicht geven in de afwegingen van boeren op bedrijfsniveau', legt Elshof uit. Volgens haar is dat met het bedrijfsbezoek van Kamerlid Laan een goede start mee gemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer