Zorgboerin runt café in Hellendoorn

Zorgboerin Carin Stokvis is sinds kort eigenaar van café de Gezelligeit in het centrum van Hellendoorn. Mensen met een verstandelijke beperking maken hier tosti's en bakken eieren.

Zorgboerin+runt+caf%C3%A9+in+Hellendoorn
© Bert Kamp

Zorgboerderij De Lachende Geit in Hellendoorn is een neventak van het geitenbedrijf van de broers Gerrit en Leo Stokvis. Zij melken drie keer daags 2.600 geiten die gemiddeld 1.150 kilo melk produceren met 4,40 procent vet en 3,60 procent eiwit. Waar de deelnemers eerst meehielpen op het bedrijf, is dat nu niet meer het geval.

'Het was te veel gevraagd. Deelnemers hadden soms halverwege het schoonmaken van de waterbakken of het vegen geen zin meer. Dat werd te arbeidsintensief', zegt Gerrit Stokvis.

In prijs gedaald

Na een avond met kameraden in de plaatselijke kroeg meldde de geitenhouder dat het café, dat al elf jaar te koop stond, aanzienlijk in prijs was gedaald. 'Hij sliep lekker en ik lag wakker', zegt Carin Stokvis. Een bod volgde. Niet lang daarna had ze de sleutel van de horecagelegenheid in handen.

Ik zag op de boerderij hoe leuk ze het vinden om samen een ei te bakken, soep te koken of een tosti te maken

Carin Stokvis, zorgboerin in Hellendoorn

Café de Gezelligeit biedt van maandag tot en met vrijdag dagbesteding aan vier mensen met een verstandelijke beperking. Ook 's avonds en in het weekend is de horecagelegenheid in het centrum van Hellendoorn geopend. Een bedrijfsleider runt het café. Medewerkers helpen bij de dagbesteding.

Verbouwing

In ruim een half jaar tijd werd het meer dan honderd jaar oude café grondig verbouwd. Stokvis is blij dat de verbouwing achter de rug is. 'Tijdens het strippen van de muren dronken stamgasten gelukkig gewoon een pilsje. Misschien was het klantvriendelijker geweest om tijdens de verbouwing het café te sluiten, maar dan zouden we ook inkomsten mislopen.'

Terwijl een deelnemer zichtbaar trots een tosti en een uitsmijter serveert, vertelt de ondernemer over andere beweegredenen om zich in de horecawereld te begeven. Een daarvan was verbreding van de dagbesteding.

Lunches

Waar ze op de zorgboerderij vooral veel aan houtbewerking en het verzorgen van dieren doen, richten de deelnemers in het café zich vooral op het maken van lunches. 'Ik zag op de boerderij hoe leuk ze het vinden om samen een ei te bakken, soep te koken of een tosti te maken.'

Met het café levert Stokvis nog meer een positieve bijdrage aan hun kwaliteit van leven, ziet ze. 'Ze bloeien hier echt op. Het is hun café. Mensen met een arbeidsbeperking zoals bijvoorbeeld autisme groeien enorm, doordat ze leuk werk verrichten in een kleinschalige horecagelegenheid. Ze groeien onder andere doordat ze in kleine groepjes samenwerken en goede begeleiding door professionele zorgmedewerkers krijgen.'

Contacten

De contacten die de zorgboerderij met de woonvorm en/of het thuisfront heeft zijn goed, zegt de zorgondernemer. 'Hierdoor kunnen de deelnemers ook goed functioneren.

De doelgroepen die de horecagelegenheid in Hellendoorn bezoeken, zijn divers. Van het mamacafé waar moeders elkaar ontmoeten tot het alzheimercafé voor mantelzorgers, maar ook de plaatselijke biljartvereniging en kaartvereniging hebben van het café hun thuis gemaakt.

G-café

Eén keer in de maand is er het G-café, speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Op zo'n avond komen twintig tot dertig bezoekers af.

Dat er ook onverwacht mensen naar het café kunnen komen, daar moeten enkele deelnemers nog aan wennen, constateert de café-eigenaar. 'Laatst hadden we hier het mamacafé. Daar waren de deelnemers op voorbereid. Maar toen er daarna een groepje wielrenners kwam, zorgde dat voor wat stress. Dat stond niet op het programma.'

Flyeren

Via een school voor speciaal onderwijs die onder andere gastheerlessen geeft, wil Stokvis kijken of ze deelnemers nog meer kan ondersteunen in hun werkzaamheden in de horeca. Ook richt ze haar pijlen op naamsbekendheid van de dorpskroeg in de regio. Hiervoor gaat de ondernemer flyeren bij onder andere campings.

'Als het Nederlands elftal nu op het Wereldkampioenschap voetbal had gespeeld, dan had ik het hele café oranje versierd. We proberen dat op te vangen door gasten wedstrijden te laten voorspellen. Wat ze kunnen winnen? Een kan bier en een portie bitterballen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer