Zorg- en kampeerboeren vragen om erkenning

Hoe groot is de jaaromzet die de multifunctionele boerenbedrijven gezamenlijk genereren? LTO Nederland schat het op zo'n 500 miljoen euro. Voorzitter Arjan Monteny van het LTO Platform Multifunctionele Landbouw denkt dat het 100 tot 200 miljoen euro hoger ligt.

Zorg%2D+en+kampeerboeren+vragen+om+erkenning
© Anton Dingemanse

Een nauwkeuriger antwoord is niet te geven. Het laatste onderzoek dat Wageningen University & Research verrichtte naar deze tak van de land- en tuinbouw stamt uit 2013. Wat we wel weten uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, is dat het aantal bedrijven met een neventak tussen 2013 en 2016 fors is afgenomen.

Zo daalde het aantal zorgboerderijen in die periode van 874 naar 614. In het agrotoerisme zakte het aantal multifunctionele bedrijven van 2.777 naar 1.835. De daling onder multifunctionele bedrijven loopt in de pas met de afname van het totale aantal boerenbedrijven. Maar of hier ook sprake is van schaalvergroting, is onbekend. Ondanks de krimp wordt de multifunctionele landbouw een gezonde toekomst toebedeeld. De omzetpotentie zou liggen op 1,5 tot 2 miljard euro.

• Lees ook: Schouten wil af van 'hokjesdenken' zorgboerderij

Een deel van deze groei ligt in de verschuiving van zorgtaken naar het platteland. Rijksbouwmeester Floris Alkemade is hiervan een overtuigd bepleiter. Volgens hem gaat het platteland een grote rol spelen in het oplossen van de alsmaar groeiende zorgvraag. Nu al bepalen de zorgboeren de helft van de omzet van de multifunctionele landbouw.

Een andere tak die de wind mee heeft, zijn de horeca- en kampeerbedrijven op het boerenerf. Zij profiteren van de groei van het binnenlandse toerisme. Dit jaar gaan er 4,5 miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie, een groei van 2 procent ten opzichte van 2017.

In hoeverre boerenbedrijven met een neventak profiteren van deze trends, is door een gebrek aan onderzoeksgegevens onduidelijk. Dat is jammer, want hierdoor blijft ook de maatschappelijke waardering voor deze belangrijke nevenfuncties achterwege. Bovendien zijn dergelijke data onontbeerlijk voor boeren die overwegen een nevenactiviteit te ontwikkelen. De bank zal toch willen weten hoe soortgelijke ondernemers het doen.

De maatschappelijke waardering voor deze belangrijke nevenfuncties blijft achterwege

Minister Carola Schouten (LNV) bezocht deze week zorgboerderij 't Paradijs in Barneveld. Voorzitter Monteny greep deze ontmoeting aan om Schouten te vragen naar nieuw onderzoek naar het functioneren van de multifunctionele landbouw. Hiermee verzocht hij niet alleen om financiering van dat onderzoek, maar ook om erkenning van een veelbelovende tak van de Nederlandse land- en tuinbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer