Loonbedrijf+Brak+hakselt+platgeslagen+mais
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Loonbedrijf Brak hakselt platgeslagen mais

Loonbedrijf en melkveebedrijf Brak in Aldeboarn maakte vrijdagochtend een begin met de maisoogst nadat de storm van woensdag flink heeft huisgehouden in zijn percelen snijmais. Van de 20 hectare mais, is 9 hectare geveld, stelt Anthony Brak.

Hoewel de mais, van het ras Farmezzo, vrij dikke stengels heeft, waren de maisplanten niet opgewassen tegen de kracht van de wind. 'De plant was nog heel groen en zat vol met vocht. We zitten hier op een open ruimte, de wind kreeg vrij spel', verklaart Brak.

Hij heeft al verschillende telefoontjes gekregen van boeren met schade in mais. Zij twijfelen wat ze moeten doen: laten oogsten of laten afrijpen.

Rupsbanden

Nu hakselen op rupsbanden is beter dan de mais af laten rijpen, geeft Brak aan. 'Wanneer je de plant laat afrijpen wordt deze zwaarder en komt meer op de grond te liggen. Dat kost de maisbek nog meer moeite om het gewas vast te pakken. Zeker ook door de regenbuien slaat het gewas meer naar de grond.'

De ondernemer verwacht een oogstverlies tussen de 10 en 20 procent. 'De mais is verder dan vorig jaar. Maar liever hadden we het nog even laten staan.'

Proefdraaien

Het proefdraaien met het hakselen van de platgeslagen mais ging naar omstandigheden goed, stelt Brak. . 'Het viel mij nog niet tegen. Het is nat, dan kun je niet meer op de traditionele manier oogsten. En omdat de mais plat ligt, heeft de hakselaar meer tijd om het gewas goed weg te krijgen.'

De komende dagen gaat hij bij negen klanten aan de slag die ook schade hebben in hun maispercelen. De ondernemer oogstte nog nooit zo vroeg in het seizoen. 'Dit is twee weken eerder dan normaal. Meestal starten we rond de Jouster Merke, de vierde zaterdag in september.'

Andere maisbek

Loonbedrijf Westra uit Franeker staat te popelen om het land om te kunnen om te oogsten, maar volgens een medewerker is het daarvoor nog te nat. 'We kunnen nu het land niet op, terwijl het gewas wel begint te schimmelen. We zoeken naar een oplossing en kijken of we een andere maisbek voor de hakselaar kunnen plaatsen.

Ook de maisproefvelden van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in het Zuidwest-Friese Wijckel kwamen niet heelhuids door de storm. 'Het is heel nat in Friesland. De grond is soppig. De planten staan niet meer vast en kunnen snel omwaaien.. Dat laat de proef in Wijckel nu goed zien', stelt PPO-adviseur Jos Groten.

Stormschade

Verzekeraar Vereinigte Hagel gaf donderdag aan ruim 50 meldingen door heel Nederland te hebben gekregen van stormschade in mais. De verzekeraar ontving 40 schademeldingen na de vele regen deze week.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer