Verzekeraars willen dekking beregeningskosten

Nederlandse aanbieders van de Brede Weersverzekering gaan in Den Haag en Brussel aankaarten dat beregeningskosten niet onder de dekking vallen.

Verzekeraars+willen+dekking+beregeningskosten
© VidiPhoto

Vereinigte Hagel, AgriVer en OFH noemen het onrechtvaardig dat telers met een Brede Weersverzekering die hoge kosten maken om te beregenen geen vergoeding krijgen, terwijl telers die niet hebben beregend wel voor schadevergoeding in aanmerking komen. De richtlijnen die de Nederlandse overheid en de Europese Unie voor de verzekering hebben opgesteld (omdat hiervoor subsidies zijn), beletten dit.

Uit het Nieuwe Oogst Opiniepanel blijkt dat deze situatie voor veel telers een doorn in het oog is. Het beregenen in deze droge zomer loopt flink in de papieren, waarbij bijna 20 procent van de deelnemers aan het opiniepanel aangeven dat ze al meer dan 1.500 euro hieraan hebben moeten uitgeven. Telers ervaren dit ook als schade, maar die mag niet worden vergoed.

Tegemoetkoming

Johan Westerik, coördinator bij AgriVer, zegt dat de verzekeraar momenteel uitzoekt of er toch een manier is om in de beregeningskosten tegemoet te komen. Hoe dat zou kunnen, is nog niet duidelijk. Jan Schreuder, directeur van Vereinigte Hagel, zegt dat volgens het Nederlandse verzekeringsrecht dit mogelijk zou moeten zijn.

In de Brede Weersverzekering zijn acht elementen opgenomen. Dat zijn hagel, storm, extreme vorst, sneeuwdruk, ijzel, brand door blikseminslag, extreme regenval en extreme droogte. Volgens de verzekeraars zijn hagel, storm, extreme neerslag en vorst de grootste schadeveroorzakers.

Eigen risico

Droogte heeft in de afgelopen acht jaar – de Brede Weersverzekering werd in 2010 geïntroduceerd – niet vaak tot schadevergoeding geleid, zeggen de verzekeraars. Doorgaans hebben telers bij droogte een eigen risico van 30 procent en gelden er neerslagtekortcriteria die variëren per verzekeraar.

Bij OFH, waar fruittelers zich hebben ingedekt voor droogte, heeft het merendeel een eigen risico van 50 procent. Volgens directeur Gert Jan van Dijk moet er erg veel aan de hand zijn om deze drempel te overschrijden.

Conform wat het Nieuwe Oogst Opiniepanel vorige week uitwees, melden de verzekeraars veel schademeldingen vanwege de droogte. Het percentage ligt ongeveer op 60 procent. Zo'n 2.000 bedrijven in Nederland hebben een Brede Weersverzekering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer