Beregenen+is+fysiek+en+mentaal+zwaar
Achtergrond
© Twan Wiermans

Beregenen is fysiek en mentaal zwaar

Beregenen is niet alleen een aanslag op de portemonnee, het heeft ook zijn weerslag op de fysieke en mentale gezondheid en het gezin. Dit blijkt uit de reacties van deelnemers aan het Nieuwe Oogst Opiniepanel.

Door de aanhoudende droogte hebben boeren lang moeten beregenen. 'Vijf tot acht keer beregenen is een kostenpost van 1.200 tot 2.000 euro per hectare', schrijft een teler. 'Daarnaast zijn er extra kosten voor onderhoud en reparaties van beregeningsapparatuur.'

• Lees ook: Veel zorgen over laag of negatief inkomen

Naast de kosten wijzen telers op de aanzienlijke hoeveelheid extra arbeid. 'Als ik de eigen nachtelijke uren zou moeten uitbesteden, zou dat een kapitaal kosten aan toeslagen en overuren. Er is geen hond voor te porren om dagen als de mijne te maken. Ik draai dagen van vijftien tot twintig uur, zeven dagen per week. Soms sla ik zelfs een nacht over.'

Slaaptekort

De teler laat weten dat de familie en het gezin een front vormen. Beregenen is nodig en moet gebeuren. 'Maar ik ken geen werknemers of commerciële bedrijven die dat zouden willen of kunnen. Wij maken ruim honderd uur per week. Na een nacht werken, moet een gemiddeld mens bijslapen. Wij gaan in de ochtend gewoon door. Het brengt extra risico's met zich mee.'

De teler wijst erop dat beregenen meer onkruiddruk geeft door extra kieming ten gevolge van hoge bodemtemperatuur in combinatie met vocht. 'Dus er moet veel meer worden geschoffeld en met de hand gewied. Gemiddeld twee keer zoveel als normaal. Dit kost naar schatting zo'n 500 à 750 euro extra per hectare aan bespuitingen.'

Tijdens de hitte overdag zijn de bespuitingen niet effectief en in de avond zijn ze dat ook niet. 's Morgens wel, maar de ochtenden zijn te kort om alles te kunnen bespuiten, dus dit is ook nachtwerk. 'Gelukkig doen wij het spuiten zelf, want vindt maar eens een loonwerker die 's nachts gaat spuiten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer