Westerkwartier+lonkt+naar+paarden
Nieuws
© Eigen Foto

Westerkwartier lonkt naar paarden

Het Groninger Westerkwartier heeft de paardensector veel te bieden. De stichting Westerkwartier Paardenkwartier ziet in dit gebied veel kansen voor paarden.

De Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer heeft vrijdag de nota 'Het Westerkwartier: een lonkend perspectief' uit handen van Sietse van Dellen, voorzitter van de stichting Westerkwartier Paardenkwartier ontvangen. Direct na afloop meldde de gedeputeerde een aantal aanbevelingen die deze nota bevat zeker te faciliteren.

'Als je kijkt naar de economische impact van de gehele hippische sector en de vooraanstaande rol die de regio Westerkwartier hierin speelt, dan gaan wij met een zeer positieve blik deze nota bestuderen. Er is vandaag hier in Tolbert een zaadje geplant', aldus de gedeputeerde.

Nieuwe natuur

'Er wordt hier in deze regio ongeveer 2.500 hectare 'nieuwe natuur' ontwikkeld en gelet op het provinciaal omgevingsplan is het heel goed mogelijk om daarin ook faciliteiten voor de ruitersport op te nemen. In deze nota spreekt de in eendracht verzamelde hippische wereld van het Westerkwartier grote ambities uit', vertelt Staghouwer. 'Wij willen met deze sector in gesprek gaan en blijven, waarbij ook een belangrijke rol is weggelegd voor de op 1 januari 2019 te vormen nieuwe gemeente Westerkwartier.'

Dit visieplan kan meehelpen de hippische infrastructuur in heel Noord-Nederland te versterken

Ralph van Venrooij, landelijk voorzitter LTO Paardenhouderij

In de grote zaal van De Postwagen vertelde Henk Hulshoff, voorzitter van LTO Zuidelijk Westerkwartier, dat de organisatie die hij vertegenwoordigt behulpzaam is geweest. 'Je kunt zeggen dat de stichting de handschoen heeft opgepakt. Ik hoop dat alle betrokkenen in de koets stappen om samen de plannen te realiseren die in deze visie worden gepresenteerd', aldus Hulshoff tegen de tweehonderd aanwezigen.

Duizend maneges

Ralph van Venrooij, landelijk voorzitter van LTO Paardenhouderij, onderstreepte in een kort maar helder betoog het economische belang van de hippische sector en noemde een aantal kerngetallen: 2 miljard euro omzet, duizend maneges, 500.000 hippische sporters, 450.000 paarden, 1.500 hippische verenigingen en jaarlijks 7.500 evenementen.

'Daarbij is het ook van belang dat men zich realiseert dat zeven paarden goed zijn voor één arbeidsplaats. De recreatie met het paard is enorm. Onderzoek maakt duidelijk dat er jaarlijks 17 miljoen buitenritten worden gereden', vervolgt de LTO-vakgroepvoorman.

'En de hippische sector groeit nog steeds, mede dankzij de internationale successen van de hippische topsporters. Dat is weer mede te danken aan de sterke hippische infrastructuur die Nederland kent. Dit visieplan kan meehelpen die infrastructuur in geheel Noord-Nederland te versterken, als het wordt omarmd door gemeente en provincie', aldus Van Venrooij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer