CDA+Friesland+bezorgd+over+werkgelegenheid+HZPC
Achtergrond
© Persbureau Noordoost

CDA Friesland bezorgd over werkgelegenheid HZPC

De Friese CDA-Statenfractie is bezorgd over de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over genetische manipulatie voor akker- en tuinbouw en de veredeling van gewassen.

CDA-Statenlid Anne Schelhaas vraagt Gedeputeerde Staten wat de gevolgen hiervan zijn voor de werkgelegenheid voor aardappelhandeslhuis HZPC in Friesland.

Vorige week kwam het Hof met de uitspraak dat alle genetische aanpassingen aan gewassen moeten voldoen aan de strengste regels. Dat betekent dat procedures om dit soort gewassen op de markt te brengen lang en kostbaar zullen zijn, aldus het CDA.

• Lees ook: VS-minister Perdue uit scherpe kritiek op Crispr-Cas uitspraak

Azië

'Ook kunnen geen aardappelen worden ontwikkeld die minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben', gaf de directeur van HZPC in Joure aan in de Leeuwarder Courant. 'Daardoor worden ondernemers genoodzaakt om voor de veredeling van gewassen uit te wijken naar de Verenigde Staten of Azië. Hierbij gaat het om de besteding van miljoenen euro’s en het verlies van hoogwaardige arbeidsplaatsen.'

Het kan volgens Schelhaas betekenen dat er straks producten buiten Europa worden ontwikkeld die niet door Europese telers kunnen worden gebruikt. 'Dat heeft consequenties voor de (Friese) landbouw. Dat geldt ook voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen', geeft het Statenlid aan.

'HZPC wil genen van aardappelen aanpassen, waardoor ze resistent worden tegen ziektes. Er zijn dan minder gewasbeschermingsmiddelen nodig en de opbrengst is groter. Wij vragen dan ook wat de gevolgen zijn voor het streven naar minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de aardappelteelt. Tenslotte willen we weten wat het college gaat doen om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk hoogwaardige werkgelegenheid binnen HZPC in Friesland behouden blijft', zegt Schelhaas.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer