AH%2Daardappeltelers+verhogen+biodiversiteit
Nieuws
© Eigen Foto

AH-aardappeltelers verhogen biodiversiteit

Albert Heijn, Natuurmonumenten en de vaste AH-aardappeltelers hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om biodiversiteit te bevorderen. De samenwerking is begonnen met de inzaai van akkerranden.

De samenwerkingsovereenkomst is getekend door Albert Heijn, Agrico, Leo de Kock en Nedato namens de telers, Natuurmonumenten en CLM bij akkerbouwer GertJan van Dueren in Oud-Beijerland. Bijzonder is dat boswachters en ecologen van Natuurmonumenten rechtstreeks met telers in gesprek gaan.

Medewerkers van Natuurmonumenten helpen telers op hun bedrijf hoe zij de natuur een handje kunnen helpen door akkerranden in te zaaien. In de provincies Flevoland, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland hebben 35 telers nu al ruim 20 kilometer akkerrand ingezaaid. De eerste akkerranden staan inmiddels in bloei en trekken veel insecten aan.

Mogelijkheden

CLM onderzoekt en adviseert welke mogelijkheden er naast de akkerranden zijn om biodiversiteit op en rondom de landbouwpercelen te vergroten. Eenvoudige maatregelen zoals nieuwe erfbeplanting, nestkasten voor roofvogels en uilen, bijenhotels en vleermuiskasten zijn daarbij in beeld.

Naast de verduurzaming van de aardappelteelt is het inzaaien van de akkerranden een belangrijke ontwikkeling in het creëren van een natuurlijker boerenland. Volgens CLM vergroot het doelgericht aanleggen van bloemrijke akkerranden de biodiversiteit, verbetert de waterkwaliteit, stimuleert de groei van het aantal akkervogels (patrijzen), bijen, vlinders en hommels en is bovendien een verfraaiing van het landschap.

Verduurzamen

Said Belhassan is bij Albert Heijn onder andere verantwoordelijk voor aardappelen, groente en fruit. Hij geeft aan dat Albert Heijn continu op zoek is naar manieren om de aardappelteelt te verduurzamen onder andere door de inzet van resistente rassen en het gebruik van minder bestrijdingsmiddelen.

‘Naast deze initiatieven zochten onze telers nieuwe manieren om impact te maken op het gebied van natuurbeheer. Dankzij de inzet van boswachters en ecologen van Natuurmonumenten leveren ze een bijdrage aan een natuurlijk landschap. Deze gezamenlijke betrokkenheid maakt dat op een laagdrempelige manier wordt onderzocht hoe een bijdrage geleverd wordt aan boer, land en klant’, zegt Belhassan.

Inzet telers

Frans van Zijderveld van Natuurmonumenten: ‘We zijn blij met de inzet van de telers. De natuur gaat verder dan onze natuurgebieden alleen. Het is dus geweldig dat het steeds vanzelfsprekender wordt om in bedrijfsvoering rekening te houden met de natuur en dat we steeds vaker samenwerken met onze buren, in dit geval de aardappeltelers. Want alle beestjes helpen.’

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer