Beregeningsverbod%3A+LTO+Noord+vraagt+uitzondering+voor+vollegrondsgroente
Nieuws
© niels de vries

Beregeningsverbod: LTO Noord vraagt uitzondering voor vollegrondsgroente

LTO Noord heeft er bij het Wetterskip Fryslân op aangedrongen om een beregeningsverbod voor vollegrondsgroente als broccoli en bloemkool zo lang mogelijk uit te stellen. Dat stelt akkerbouwbestuurder Tineke de Vries van LTO Noord regio Noord na een gesprek met Wetterskip Fryslân over de droogte.

Wetterskip Fryslân riep deze week onder andere LTO Noord bijeen om iedereen te informeren over het aanstaande beregeningsverbod. Naar alle waarschijnlijkheid stelt het donderdag een beregeningsverbod in voor grasland. Dit gebeurt op basis van de verdringingsreeks, land- en tuinbouwgewassen vallen onder categorie 4 (onder andere grasland) en 3 (onder andere glastuinbouw).

Het geldt zowel voor onttrekken van grondwater als oppervlaktewater. Loonwerkers die sleepslangen en hierbij grondwater onttrekken, vallen hier ook onder.

'Onze grootste zorg zijn de vollegrondsgroenten. Waar andere gewassen een mindere opbrengst hebben als er niet meer mag worden beregend, hebben gewassen als broccoli en bloemkool helemaal geen opbrengst meer', geeft Tineke de Vries aan. In 2017 werd in Groningen, Friesland en Drenthe ruim 200 hectare bloemkool geteeld en ruim 400 hectare broccoli. In Groningen is nog 116 hectare spruitkool.

'Verdeelgebeuren'

Dagelijks bestuurder Jan van Weperen van It Wetterskip geeft aan dat het Wetterskip hier ook naar kijkt. 'Heel plat gezegd: kunnen we de vollegrondsgroenteteelt langer bedienen als we twee dagen eerder met een beregeningsverbod op mais komen? Dat soort zaken onderzoeken we. Het is een verdeelgebeuren. Het is wellicht arbitrair, maar we doen het zo rechtvaardig mogelijk.'

Daarbij kijkt It Wetterskip ook naar de regionale positie. 'Zuiderzeeland en de waterschappen in Noord-Holland kunnen bijvoorbeeld over meer grondwater beschikken, de grondwatervoorraad in Friesland is kleiner. Daar heb je wel rekening mee te houden.'

Bloemkool- en broccoliteler Ljibbe Weidenaar uit Nes (Dongeradeel) verwacht een omzetverlies van 4 tot 5 ton als voor vollegrondsgroenteteelt een beregeningsverbod gaat gelden. 'Als wij niet meer mogen beregenen dan is het einde oefening; dan is de oogst over. Met dit weer geven we de gewassen elke week 20 tot 25 millimeter water.' De ondernemer heeft 23 hectare broccoli en 45 hectare bloemkool.

Zijn vollegrondsgroenteteelt heeft hij niet voor dit soort weer verzekerd. 'Daarvoor is de premie te hoog. We oogsten verspreid over het jaar. '

Verdringingsreeks 3

Van Weperen schat dat over drie weken verdringingsreeks 3 gaat gelden, als de droogte aanhoudt. 'Dat is ook afhankelijk van de intensiteit van de verdamping. Dat speelt deze zomer enorm. De verdamping is nu 6 millimeter per etmaal. Een bui van 10 millimeter is van harte welkom, maar doet zo weinig.'

De Vries krijgt veel telefoontjes van leden over het aanstaande beregeningsverbod. 'Bijna iedereen belt met vragen over of ze de uien mogen beregenen. Dat kan nu nog, maar voor hoe lang, dat weten we niet.' Ze adviseert de uientelers te meten hoe zout het water is. 'Nu er minder water doorgespoeld wordt, is de kans op verzilting ook aanwezig.'

Onderstaande kaart toont de beregeningsverboden die tot nu toe zijn ingesteld (voor het laatst bijgewerkt op 25 juli).

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer