'Gemeente Kaag en Braasem legt lat emissie-eisen te hoog'

In de raadsvergadering van gemeente Kaag en Braasem is een door het CDA ingediend amendement aangenomen om de strenge emissie-eisen in het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Oost te versoepelen.

%27Gemeente+Kaag+en+Braasem+legt+lat+emissie%2Deisen+te+hoog%27
© Sjoerd Hofstee

De gemeente wilde aanvankelijk uitbreiding van agrarische bebouwing enkel nog toestaan als daaraan een gedegen onderzoek is gekoppeld, waarin wordt aangetoond dat ammoniakemissie niet omhoog gaat. Dit is voor LTO Noord onaanvaardbaar.

In diverse gesprekken en zienswijzen probeerde de organisatie de afgelopen maanden de gemeente ervan te overtuigen dat de gestelde eisen in het ontwerpbestemmingsplan veel strenger zijn dan elders.

Provinciale normen

Afdelingsvoorzitter Cees van Rijn: 'In het amendement is nu opgenomen dat de provinciale normen gelden, oftewel een bouwblok van 2 hectare, met mogelijk een uitbreiding van 0,5 hectare voor agrarische verbreding. Ook gelden hogere nok- en goothoogten.'

De verplichte vergunning voor landwerkzaamheden dieper in de grond om archeologische redenen, zoals het leggen van drainage, is maandag versoepeld. Van Rijn: 'Ook daarin legde de gemeente de lat te hoog. Het zou een onwerkbare situatie opleveren. Er is nu afgesproken dat de gemeente eerst de kansrijke plekken voor archeologische vondsten intekent op een kaart.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer