%27Gemeente+Kaag+en+Braasem+legt+lat+emissie%2Deisen+te+hoog%27
Nieuws
© Sjoerd Hofstee

'Gemeente Kaag en Braasem legt lat emissie-eisen te hoog'

In de raadsvergadering van gemeente Kaag en Braasem is een door het CDA ingediend amendement aangenomen om de strenge emissie-eisen in het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Oost te versoepelen.

De gemeente wilde aanvankelijk uitbreiding van agrarische bebouwing enkel nog toestaan als daaraan een gedegen onderzoek is gekoppeld, waarin wordt aangetoond dat ammoniakemissie niet omhoog gaat. Dit is voor LTO Noord onaanvaardbaar.

In diverse gesprekken en zienswijzen probeerde de organisatie de afgelopen maanden de gemeente ervan te overtuigen dat de gestelde eisen in het ontwerpbestemmingsplan veel strenger zijn dan elders.

Provinciale normen

Afdelingsvoorzitter Cees van Rijn: 'In het amendement is nu opgenomen dat de provinciale normen gelden, oftewel een bouwblok van 2 hectare, met mogelijk een uitbreiding van 0,5 hectare voor agrarische verbreding. Ook gelden hogere nok- en goothoogten.'

De verplichte vergunning voor landwerkzaamheden dieper in de grond om archeologische redenen, zoals het leggen van drainage, is maandag versoepeld. Van Rijn: 'Ook daarin legde de gemeente de lat te hoog. Het zou een onwerkbare situatie opleveren. Er is nu afgesproken dat de gemeente eerst de kansrijke plekken voor archeologische vondsten intekent op een kaart.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer