RIVM%3A+brand+afvalberg+levert+geen+gevaar+op
Nieuws
© Waterschap Vechtstromen

RIVM: brand afvalberg levert geen gevaar op

De brand die afgelopen woensdag in een grote afvalberg in Nieuw-Dordrecht (Drenthe) woedde, heeft geen gevaar opgeleverd voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op gewassen in de omliggende percelen.

Het RIVM meldt dat er geen overschrijding van de normen voor dioxines en zware metalen is vastgesteld in de monsters die woensdag rond de brand nabij Emmen zijn genomen. Een rapport van het RIVM waarin alle onderzoeksresultaten tot in detail worden geschetst is nog niet gereed.

Advies over roetdeeltjes

Het advies is om daar waar gewassen zichtbaar roetdeeltjes op zich hebben, te wachten tot die roetdeeltjes door de regen van de gewassen zijn gespoeld, alvorens dieren worden geweid of de bovengrondse delen worden geoogst voor consumptie door mens of dier. Het is ook een optie om met beregening de roetdeeltjes van het gewas te spoelen.

De cijfers voor PAK's zijn waarschijnlijk maandag bekend, maar de verwachting is dat ook hier geen verontreiniging boven de norm wordt geconstateerd. PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan als bepaalde producten sterk worden verhit..

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer