LTO+wil+uitbreiding+onderzoek+brand+Nieuw%2DDordrecht
Nieuws
© Waterschap Vechtstromen

LTO wil uitbreiding onderzoek brand Nieuw-Dordrecht

LTO Noord wil het onderzoek naar mogelijke gevolgen voor de land- en tuinbouw uitbreiden na de brand in een grote afvalberg in Nieuw-Dordrecht. Hierover overlegt de organisatie met de GGD.

Woensdagochtend brak brand uit bij een afvalrecyclingbedrijf aan de Oosterwijk Westzijde in Nieuw-Dordrecht. Het bedrijf verwerkt vooral plastic, bouwsloop, afval en hout.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed metingen om te bepalen of er dioxines en andere stoffen op de gewassen zijn terechtgekomen. Hiervoor nam het onder andere gewasmonsters.

Het RIVM adviseert mensen uit voorzorg geen groenten en fruit uit eigen moestuin te eten.

Onduidelijkheid

Volgens beleidsmedewerker Roel Visser van LTO Noord is het nodig dat dit onderzoek wordt uitgebreid. 'Het brandt na ruim 24 uur nog steeds. Er is nog steeds rook. Er is veel onduidelijkheid waar de rook is terechtgekomen. De wind varieerde gisteren gigantisch. We pleiten ervoor dat het onderzoeksgebied wordt vergroot naar alle windstreken.'

De GGD heeft geadviseerd het melkvee binnen te houden. Waterschap Vechtstromen raadt boeren aan niet te beregenen. In de rook kunnen deeltjes zitten die door het beregenen in de gewassen kunnen neerdalen, geeft Vechtstromen aan. Het vervuilde bluswater is niet in het oppervlaktewater terechtgekomen, dat heeft het waterschap in tanks afgevoerd.

Parijse peen

Akkerbouwer Wilbert Siebring woont 700 meter bij het recyclingbedrijf vandaan. Hij heeft de beregening in de Parijse peen stilgelegd. 'Het is nog lastig in te schatten wat de gevolgen zijn. Het rookt nu nog behoorlijk. Er hing vannacht een dikke mist boven. Dat daalt ongetwijfeld neer op het gewas. Een geluk is dat wij weinig gewassen hebben die boven de grond staan.'

Het duurt twee tot drie dagen tot de meetresultaten bekend zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer