%27Voorkomen+stalbrand+bovenaan+prioriteitenlijst%27
Nieuws
© @NWolterink

'Voorkomen stalbrand bovenaan prioriteitenlijst'

Het voorkomen van stalbranden verdient de maximale aandacht van veehouders. Dat stelt Alfred Jansen, bestuurder van LTO Nederland en voorzitter van de stuurgroep die het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022 heeft opgesteld.

Het nieuwe actieplan is een vervolg op het eerdere Actieplan Stalbranden 2012-2016. In deze periode zijn onder meer de wettelijke eisen voor nieuwbouw en verbouw van stallen aangescherpt, is het bewustzijn bij veehouders ten aanzien van brandveiligheid vergroot en is de registratie en het onderzoek van stalbranden verbeterd.

Het actieplan is opgesteld door LTO Nederland, Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), het Verbond van Verzekeraars, de Dierenbescherming en Brandweer Nederland, in nauwe samenwerking met het Rijk. De opstellers van het plan onderstrepen het belang van veiligheid en dierenwelzijn.

'Voor boeren, dieren en omwonenden zijn stalbranden ronduit verschrikkelijk', zegt Jansen. 'Daarom staat het voorkomen van stalbanden bovenaan de prioriteitenlijst. Het is van groot belang dat veehouders zelf aan de slag gaan met het verhogen van brandveiligheid aan bestaande stallen.'

Laat binnen een jaar in alle stallen de elektra controleren

Co’tje Admiraal, directeur van de Dierenbescherming

Hevig onweer

Ook directeur Co’tje Admiraal van de Dierenbescherming vraagt om directe actie: 'Het actieplan is een mooi resultaat van de samenwerking van de betrokken organisaties, maar we moeten nu doorpakken. Kortsluiting is de belangrijkste oorzaak van stalbranden. Laat dan nu binnen een jaar in alle stallen de elektra controleren en zorg dat alle geconstateerde tekortkomingen ook binnen een jaar verholpen zijn.'

• Lees ook: Veehouder aan zet in nieuw actieplan stalbranden

Er zijn nog twee aspecten waar de Dierenbescherming voortvarendheid wil zien: het gebruik van bliksemafleiders en sprinklersystemen. 'Hevig onweer zorgt steeds vaker voor een stalbrand, dus bliksemafleiders moeten er zo snel mogelijk komen. Ook goed werkende sprinklerinstallaties liggen voor de hand.' Voor beide opties is meer onderzoek nodig. Admiraal vindt dat dit nu snel moet worden afgerond.

Brandveiligheid verbeteren

Roelf Knoop, namens Brandweer Nederland lid van de stuurgroep Actieplan Stalbranden: 'De brandweer staat bij een stalbrand voor een lastige opgave en de impact op de collega’s die de brand bestrijden is enorm. We zien daarom de noodzaak om de brandveiligheid van stallen verder te verbeteren. Het is belangrijk dat er nu ook concrete stappen worden gezet voor bestaande stallen. Het is goed dat de branche zelf initiatieven neemt. Brandweer Nederland levert daar graag een bijdrage aan met zijn expertise.'

'Ook het Verbond van Verzekeraars levert kennis', zegt algemeen directeur Richard Weurding. 'Verzekeraars hebben verstand van risico’s. Die kennis delen we graag met onze partners, zoals de brandweer, overheid en belangenorganisaties voor agrariërs. Zo helpen wij boeren met het voorkomen van dierenleed als gevolg van brand in de stal.'

In 2017 werden 47 stalbranden geregistreerd, zo blijkt uit gegevens van het Verbond van verzekeraars. Bij 28 branden kwamen er dieren om. In 2016 vonden 49 stalbranden plaats, waarvan bij 26 branden dieren omkwamen. In 2015 werden 33 stalbranden geregistreerd. Bij vijftien branden kwamen dieren om.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer