Veel+branden+op+landbouwgrond+door+extreem+weer
Nieuws
© Herman van Oost

Veel branden op landbouwgrond door extreem weer

In veel provincies zijn er de laatste weken opmerkelijk veel branden op landbouwgrond. Alleen al in Drenthe zijn er in veertien dagen tijd zeven branden.

Dinsdagmiddag slaat het noodlot toe voor loonwerker Erik Boelens uit het Drentse Loon. Er ontstaat brand in de balenpers. Niet alleen de balenpers raakt total loss, tien hectare grond gaat verloren.

Hoofdofficier van dienst Jurjen Timmerman van de brandweer in Assen, die bij de brand aanwezig was, vraagt boeren en loonwerkers daarom maatregelen te treffen. ‘Deze weken is het extreem droog en heel erg warm. Ik begrijp ook dat de oogst van het land moet, maar kijk of je een brand kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door de machines regelmatig schoon te houden, maar ook door preventief water klaar te zetten op het land met een giertank bijvoorbeeld.’

Als Erik Boelens merkt dat zijn balenpers in brand staat belt hij 112. Vervolgens schakelt hij de hulp in van loonwerkers in de buurt. ‘’ En die hebben water gebracht, dus met het water is het geblust. Dat ging ook vrij snel vond ik. Binnen een kwartier waren ze hier en ze hadden 85.000 liter water bij zich. Als zij er niet geweest waren, dan weet ik niet wat er gebeurd was.’

Samenwerking

Ook de Jurjen Timmerman van de brandweer zegt dat zij momenteel de hulp van loonwerkers nodig hebben. ‘Over het algemeen liggen de landbouwgebieden ver van de bebouwde kernen waar de brandweerposten zitten, dus op het moment dat je de brandweer belt, zul je echt even moeten wachten tot wij er zijn.

De brandweer is er op ingericht om allerlei branden te blussen. Ook natuurbranden en buitenbranden, maar het weer is zo extreem en de brandontwikkeling gaat zo snel dat een brand blussen op een land samen met de agrariër moet gebeuren.

Natuurgebied

De brand tussen Loon en Balloo had volgens Timmerman grote gevolgen kunnen hebben. Door een draaiende wind ging het vuur richting Balloo, een dorp met veel huizen en boerderijen met rietgedekte boerderijen.

De brandweerman zegt dat het spannende momenten zijn geweest. Mede, omdat achter het dorp natuurgebied het Balloërveld ligt. Zonder de samenwerking tussen loonwerkers en brandweer had de brand over kunnen slaan. Maar Timmerman wil loonwerkers die helpen blussen ook waarschuwen. ‘Denk om je eigen veiligheid. Met dit weer kun je als boer een hele hoop doen, maar ga niet in de rook en kom niet te dicht bij het vuur, want je bent niet beschermd.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer