Wetterskip+verruimt+beregeningstijd
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Wetterskip verruimt beregeningstijd

Wetterskip Fryslân heeft sinds vrijdagavond de beregeningstijden ‘aanzienlijk’ verruimd. Dit gebeurde op verzoek van LTO Noord.

Boeren mogen hun akkerbouwgewassen beregenen van 18 uur tot 10 uur. Dat was aanvankelijk van 22 uur tot 8 uur. Voor beregenen van grasland uit diepe bronnen is het beregeningsverbod eraf. Dat heeft volgens Wetterskip Fryslân geen directe invloed op het oppervlaktewater. Wel doet het schap een ‘dwingende oproep’ om er niet vanuit te beregenen, vanwege het morele aspect.

LTO Noord drong bij het Wetterskip aan op beide verruimingen. LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries is blij met het besluit. ‘We hebben er stevig voor gelobbyd. Het geeft boeren wat lucht.’

Sociale aspect

De gewassen die dat nodig hebben, kunnen boeren door deze verruiming meer water geven, volgens De Vries. Daarbij vindt ze ook het sociale aspect belangrijk. ‘Na een dikke week ‘s nachts beregenen, begint de vermoeidheid toe te slaan. Daar komen ongelukken van. Er blijft niks over van de nachtrust van boeren, want overdag gaat het werk ook gewoon door.’

Wetterskip Fryslân kon het besluit nemen omdat het peil in de polders weer op orde is, zegt dagelijks bestuurder Jan van Weperen. ‘We kondigden vorige week een verbod af, omdat we het peil in de polders onvoldoende konden handhaven. Bovendien adviseerde de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling zorgvuldig om te gaan met het schaarse water. Het beregeningsverbod is goed opgevolgd. Daar zijn we zeer content mee. De waterpeilen zijn gecorrigeerd.’

Controles

Sinds dinsdag controleert het waterschap in het veld op naleving van het verbod. Wetterskip Fryslân heeft negen boeren en telers een waarschuwing gegeven die zich niet aan het beregeningsverbod hielden.

Naast de technische aspecten, heeft het Wetterskip ook voor een beter sociaal leven van de gebruikers van beregeningsapparatuur gezorgd, stelt Van Weperen. ‘Zij hebben nu tijd om twee trekken te doen.’

Beregenen uit bro

LTO Noord pleitte er bij het Wetterskip voor dat het beregenen uit de bron mogelijk wordt. ‘Het beregeningsverbod voor bronnen is onvoldoende onderbouwd door het waterschap’, laat De Vries weten.

‘Diverse onderzoeken geven aan dat beregening uit een bron een minimaal effect heeft op grondwaterstanden en dan nog alleen in de directe omgeving van de bron. Een beregeningsverbod op onjuiste gronden zou desastreus kunnen uitpakken voor bepaalde teelten, ook op de langere termijn.’

Onderstaande kaart toont de (gedeeltelijke) onttrekkingsverboden voor oppervlakte- en grondwater en de beweidingsverboden voor dijken (voor het laatst bijgewerkt op 1 augustus).

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 2°
  20 %
Meer weer