LTO+maant+Brussel+en+LNV+tot+spoed+met+droogtemaatregelen
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

LTO maant Brussel en LNV tot spoed met droogtemaatregelen

LTO Nederland is tevreden over de toezeggingen van Brussel en het ministerie van LNV om met maatregelen te komen voor boeren en tuinders vanwege de extreme droogte. Wel is snel meer duidelijkheid nodig over de precieze invulling en over vervolgstappen.

De tijd dringt, zegt LTO-voorzitter Marc Calon. 'Het is een stap in de goede richting, maar formeel is er nog niets geregeld. We willen nu snel echte duidelijkheid, zodat boeren ook uit de voeten kunnen met de toegezegde maatregelen.'

Naar aanleiding van het pakket crisismaatregelen dat LTO Nederland heeft opgesteld, is nu onder meer toegezegd dat mest langer mag worden uitgereden. Daardoor wordt het groeiseizoen verlengd. Ook komt er een verruiming van het scheurverbod, waardoor grasland mag worden vernieuwd in het najaar.

Om de voerpositie in de veehouderij te verbeteren, wordt geregeld dat vanggewassen mogen worden gebruikt als ruwvoer voor vee. Er lijkt voorlopig geen aanscherping te komen van de beregeningsvoorschriften.

Geen vertraging uitbetaling

LTO zal kritisch volgen hoe een snellere uitbetaling van de GLB-gelden wordt aangepakt. De Europese Commissie biedt ruimte om vanaf 16 oktober 70 procent van de toeslagen en 85 procent van de vergoeding voor agrarisch natuurbeheer uit te betalen. LTO stelt dat uitbetaling van het resterende bedrag niet zodanig vertraging mag oplopen dat boeren er netto niets mee opschieten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer