Groningen+wil+afschot+verwilderde+kat
Nieuws
© Tienke Wouda

Groningen wil afschot verwilderde kat

Het provinciebestuur van Groningen wil verwilderde katten afschieten om weidevogels te beschermen. Dat blijkt uit de beleidsnotitie Fauna en Flora 2018 waarover Provinciale Staten in september een knoop doorhakken.

Steeds vaker blijken verwilderde katten een belangrijke rol te spelen bij de predatie van beschermde inheemse diersoorten, licht de provincie toe. Daarom wil Groningen preventieve maatregelen nemen die moeten voorkomen dat katten, zoals nakomelingen van boerderijkatten, verwilderd raken.

'De kat is feitelijk een exoot en hoort van nature niet thuis in onze natuur', vindt het college van Gedeputeerde Staten. Het wil met betrokken partijen afspraken maken over het beheer van verwilderde katten. 'Voorop staat dat wij zorgvuldig te werk willen gaan om onnodig dierenleed te voorkomen.'

725 katten

In Friesland is afschot van katten al langer mogelijk. Het is een van de weinige provincies die het toestaat. In de provincie zijn tussen 2015 en juli dit jaar 725 verwilderde katten afgeschoten, meldde NRC Handelsblad deze week. Wilco de Jong van Kollektivenberied Fryslan vindt dat afschot van katten onderdeel is van de aanpak in weidevogelgebieden. 'Een kat pakt meer dan je door hebt. Ze pakken geen eieren, maar wel kuikens.'

De Friese Milieufederatie en Van Hall Larenstein willen onderzoek doen naar de predatiedruk van katten, geeft projectleider Arnoud de Vries van de Friese Milieufederatie aan. 'Voor katten is dat nog nooit goed bekeken, voor bijvoorbeeld vossen wel. We willen goed in beeld hebben hoe groot die druk is. Het is een heel gevoelig onderwerp.'

Dat merkt Ger van Hout van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging ook. Waar Noord-Brabant bijvoorbeeld eerst afschot op verwilderde katten toestond, mag dat nu niet meer. Vermoedelijk omdat het een 'onsympathiek onderwerp' is. 'Katten afschieten is geen stemmentrekker', zegt Van Hout.

Leeuwen in het klein

Volgens Van Hout is afschot echter de meest 'humane' oplossing. 'Katten zijn tijgers en leeuwen in het klein. Het is heel frustrerend dat je in een bepaald natuurgebied inspanningen doet om zeldzame soorten terug te krijgen en dan ziet dat deze teniet worden gedaan door predatoren als verwilderde katten.'

De dieren vangen heeft niet zoveel zin, stelt Van Hout. 'We kunnen ze nergens onderbrengen. Dat is een groot probleem. Dierenasiels zitten niet op verwilderde katten te wachten. En dierenartsen willen vaak gezonde dieren niet euthanaseren. Bovendien is het heel stressvol voor zo'n dier om eerst in de auto naar de dierenarts te moeten. Een schot met een hagelgeweer is een heel snelle dood. Het gaat om een fractie van een seconde.'

'Ook verantwoordelijkheid van boeren'

Van Hout vindt dat boeren die katten hebben echter zelf ook een verantwoordelijkheid hebben. 'Houd ze zoveel mogelijk 's nachts binnen', tipt hij. En als dat niet lukt, doe ze een halsband met belletje om, zodat de prooi kan vluchten.'

Om de kattenpopulatie in te krimpen, is het ook nodig dat ook boerderijkatten worden gesteriliseerd. 'Dat gebeurt nog te weinig. Veelal lopen er rond de tien tot twintig katten op een erf. Sterilisatie is dan vaak te duur.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer