Akkerbouwer+vreest+voor+doorwas
Achtergrond
© Johan Wissink

Akkerbouwer vreest voor doorwas

Bij Adrie Bossers uit Langeweg staan de vroeg gepote percelen er het beste bij. 'Maar er is straks kans op doorwas en daardoor een slechte kwaliteit', vreest de akkerbouwer uit Noord-Brabant en lid van de vakgroep LTO Akkerbouw.

Ook de percelen die Bossers vroeg heeft gepoot, hebben duidelijk minder loof dan normaal. 'Het gewas is fysiologisch aan het verouderen. Ik reken niet op topopbrengsten. Het spannendste is de doorwas. Die kan zorgen voor een duidelijk mindere kwaliteit.'

Doorwas is te voorkomen door een MH-bespuiting uit te voeren onder groeizame omstandigheden. 'Maar dat is lastig bij temperaturen van 36 à 37 graden. Het gewas voelt zich dan niet lekker. Een MH-bespuiting is dan niet mogelijk. Ik hoop dat het volgende week lukt.'

Bossers vraagt zich af of de vroeg gepote percelen de 55 ton wel halen. De laat gepote percelen halen misschien niet eens een opbrengst van 30 ton, zo schat hij in. 'Het gewas is onvoldoende tot ontwikkeling gekomen. Er is geen loofontwikkeling en aan elke plant zitten maar twee knollen.'

De suikerbieten staan er het beste bij. 'Dat komt doordat een bietengewas het minst droogtegevoelig is', zegt Bossers. Toch is de droogte ook hier zichtbaar: een lichtere kleur en minder loofontwikkeling. Onder de grond een korte biet, maar met een redelijk goede ontwikkeling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer