Raaijmakers+vicevoorzitter+Europese+boomkwekers
Nieuws
© John Claessens

Raaijmakers vicevoorzitter Europese boomkwekers

Henk Raaijmakers is gekozen tot vicevoorzitter van de Europese organisatie van boomtelers ENA. Dat gebeurde tijdens de jaarvergadering die werd gehouden in Oxford.

Raaijmakers is eigenaar van tuinplanten- en handelskwekerij De Oude Aa in Deurne. Sinds eind 2015 is hij voorzitter van vakgroep Bomen en vaste planten van LTO Nederland. Daarvoor was Raaijmakers al enige tijd waarnemend voorzitter van deze LTO-vakgroep. Het vicevoorzitterschap van de ENA (European Nurserystock Association) is over het algemeen een aanloop naar het voorzitterschap.

Dat bleek afgelopen week weer uit de verkiezing van de Duitse boomkweker Jan-Dieter Bruns tot voorzitter. Hij was de afgelopen vier jaar vicevoorzitter. Bruns is eigenaar-directeur van Bruns Pflanzen Export in het Duitse boomteeltcentrum Bad Zwischenahn. Het ruim 130 jaar oude familiebedrijf omvat ruim 500 hectare en telt driehonderd medewerkers.

Belangrijke belangenbehartiger

De ENA heeft zich de afgelopen ontwikkeld tot een belangrijke belangenbehartiger voor de boomkwekerij in Europa. Zo lukte het om een project Europees goedgekeurd te krijgen waarbij met een bijdrage van 20 procent van betrokken landen 80 procent EU-subsidie kon worden binnengehaald voor de promotie van de Green City.

Ook op het gebied van lobby en het verschaffen van informatie aan Europese werkgroepen en parlementariërs op het gebied van invasieve soorten, Xylella en fytosanitaire zaken wordt ENA steeds belangrijker. LTO speelt daar op in door zowel rechtstreeks contact te onderhouden met de Europese politiek als via ENA samen met 20 andere landen op te treden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer