Appel- en perentelers verwachten goede oogst

GroentenFruit en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) verwachten een goede oogst van peren en appels, ondanks de droogte. De oogstraming komt dit jaar uit op 259 miljoen kilo appels en 398 miljoen kilo peren.

Appel%2D+en+perentelers+verwachten+goede+oogst
© William Hoogteyling

Door extra water te geven, hebben appels en peren tot nu toe over het algemeen niet veel last van de droogte. Naar verwachting begint de oogst vroeg dit jaar; een week eerder dan vorig jaar, geven de organisaties aan.

De appels en peren die nu aan de bomen hangen, zijn van goede kwaliteit en zullen door de vele zonuren een uitmuntende smaak hebben, stellen GroentenFruit en de NFO. Ook is er tot nu toe weinig hagelschade.

Voldoende water

Wel is het belangrijk dat de fruitbomen tot aan de oogst voldoende water kunnen blijven krijgen. Vergeleken met vorig jaar zal de oogst van appels en peren groter zijn, maar toen was er sprake van een oogstreductie door late nachtvorst in het voorjaar. Een betere vergelijking is te maken met het oogstjaar 2016. Hieruit blijkt dat de totale appelproductie van 2018 vooral door een kleiner oppervlak zal achterblijven op die van 2016.

Dit jaar is bij peren de grens van 10.000 hectare gepasseerd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De perenteelt vindt in Nederland plaats op 10.080 hectare, terwijl appelbomen op 6.710 hectare te vinden zijn. Jaarlijks krimpt het oppervlak met appelbomen een paar procent en stijgt het perenoppervlak. Elstar is met een aandeel van ruim 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 106 miljoen kilo Elstar geoogst. Het tweede ras is Jonagold (inclusief Jonagored) waarbij wordt uitgegaan van 66 miljoen kilo.

De oogst van Conference, goed voor bijna 80 procent van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 312 miljoen kilo. Het oppervlak met Conference stijgt jaarlijks; dit jaar met 5 procent. Op afstand volgen Beurré Alexander Lucas en Doyenné du Comice als meest geteelde perenrassen met een raming van 29 miljoen en 26 miljoen kilo.

Onderstaande kaart toont de beregeningsverboden die tot nu toe zijn ingesteld (voor het laatst bijgewerkt op 19 juli).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer