Koeien na achttien jaar weer naar buiten

De koeien van Arno Rops uit Ens gaan na achttien jaar weer de wei in. De melkveehouder heeft door de fosfaatrechten minder koeien en zocht een nieuwe uitdaging. Rops voelt daarnaast de druk vanuit de maatschappij.

'FrieslandCampina wil graag dat wij de koeien naar buiten hebben. Ook om de maatschappij tegemoet te komen, dan kun je tegen de stroom in blijven roeien, maar ik denk dat het een mooie uitdaging is om weer met weiden te beginnen.'

Geen koeiendans voor de koeien van Rops. De dieren keken voorzichtig om zich terwijl ze naar buiten komen, maar eenmaal onderweg naar de wei beginnen ze toch langzaam te rennen. In de wei beginnen de koeien al snel te grazen. Alleen gaat geen enkele koe liggen. 'Het is allemaal nieuw voor ze. En misschien dat ze de ligbox missen. Vanaf 2000 hebben we de koeien op stal, vanwege veel wisselteelt hier in de polder. Tulpen, gladiolen, aardbeienteelt heb ik ook nog op de kavel. Dat ruilen we het meest met tuinders.'

Weidecoach

Vanuit FrieslandCampina krijgt Rops hulp van een weidecoach, maar zegt de coach tot nu toe nog weinig nodig te hebben. 'We deden altijd rantsoenbeweiding en in dat laatste jaar in 1999, dat wij geweid hebben, toen liep het gewoon niet met de weidegang. We hadden veel gezondheidsproblemen en lage gehaltes in de melk. Dat hoop ik met roterend standweiden toch wat te kunnen tackelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 3°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zondag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer