Melksysteem+zonder+melkklauw
Nieuws
© Arie Meijer

Melksysteem zonder melkklauw

Melkveehouder Jacco Zwiers uit Dalfsen heeft een half automatisch melksysteem waarmee hij twee keer tien zij-aan-zij kan melken.

Zwiers ziet het als twintig keer een 80 procent melkrobot op een rij hebben staan, waarbij hij slechts 20 procent van het werk nog zelf hoeft te doen. 'Je krijgt geen zweet op je voorhoofd. Het is heel relaxed en het past gewoon bij mij.'

Servicebedrijf Jan Castelein in Scharnegoutum is SAC-dealer en uitvinder van het systeem waarbij de melkklauw passé is. Melkbekers komen uit de grond omhoog. Doordat de klauw niet meer hoeft te worden opgetild en de bekers altijd recht onder de koe zijn gepositioneerd, wordt de melker minder belast. Na afname verdwijnen de bekers weer onder de vloer.

Toch zijn beschadigingen met het systeem niet te voorkomen. Een koe kan bijvoorbeeld tijdens het melken op een slangetje trappen, maar volgens Zwiers zijn die beschadigingen makkelijk te herstellen. 'Het is op te lossen met boeren slimheid. Als je een keer een slangetje kapot hebt en je denkt van hoe moet dat. Het voorbeeld hangt er gewoon naast. Mij is het ook gelukt en ik ben a-technisch. Ik zit liever onder de koeien dan in de machine.'

Beschadigingen

Het eerste halfautomatische melksysteem van Jan Castelein werd in 2011 ontwikkeld met en geplaatst bij melkveehouder Broer Roorda uit Grou. Zwiers is de vierde melkveehouder met het systeem en later dit jaar volgen nog drie andere melkveehouders. Jacco Zwiers zegt dat hij geen productiewinst heeft met het systeem, maar dat het veel tijd bespaard.

'We hebben nu in een kleine drie kwartier 85 koeien gemolken en dat vind ik snel. En voorheen in onze oude visgraat van twee keer vier moest je ze allemaal zelfstandig brokjes geven, omdat het allemaal handelskoeien zijn moest je ze allemaal een beugel opdoen. Vervolgens aansluiten en weer onderweg nemen. Het hele schouwspel duurde dik twee uur. Daar redde ik het niet in. En dan reken ik nog niet eens het toneelstuk van schoonmaken en dergelijke mee.'

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer