Limagrain%3A+3+procent+minder+mais+dit+jaar
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Limagrain: 3 procent minder mais dit jaar

Naar verwachting is het maisareaal in Nederland dit jaar opnieuw licht gedaald en zo'n 3 procent kleiner dan vorig jaar.

Dat meldt Jos Groot Koerkamp van maisveredelaar Limagrain. Het bedrijf maakt de balans van de maisrassenkeuze 2018 op, nu de zaadleveringen zijn afgerond. Ook ziet het bedrijf dat telers al rekening houden met de nieuwe wetgeving van komend jaar en daarom kiezen voor vroegere maisrassen.

Vanaf 2019 moeten maistelers op zand- en lössgronden al op 1 oktober een vanggewas in het maisland hebben zitten. Dat kan door onderzaai of door in september de mais te oogsten. Op de meeste percelen zand- en lössgrond is dit met (zeer) vroege maisrassen prima mogelijk.

Vroeg ras

'In onze afzet zien we dat veel telers dat tijdens dit teeltseizoen willen ervaren', aldus Groot Koerkamp. Dit jaar is ruim 40 procent van het maisareaal in Nederland ingezaaid met LG-rassen volgens Limagrain.

'De beste vroege rassen op de Rassenlijst doen in opbrengst niet onder voor middenvroege rassen', aldus Groot Koerkamp.

Zaadontsmetting

Een andere grote verandering in de maisteelt die mogelijk ook in 2019 ingaat, is het wegvallen van zaadontsmettingen Mesurol en Sonido. Deze middelen staan de tweede helft van dit jaar voor Europese herregistratie.

Groot Koerkamp: 'Vanwege de groeiende weerstand tegen neonicotinoïden in Brussel heeft Limagrain jaren gewerkt aan een niet-chemische zaadcoating. Dit jaar hebben we daarvoor Starcover coating geïntroduceerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer