NVWA+herkent+zich+niet+in+beelden+eendenvangst
Nieuws
© pixabay

NVWA herkent zich niet in beelden eendenvangst

De NVWA komt in de praktijk een ander beeld tegen van het vangen van eenden dan die Animal Rights heeft geregistreerd. Het vangen gaat eigenlijk altijd correct en zonder dierenleed.

Toch vormen de beelden die donderdag bij RTL Nieuws werden uitgezonden reden voor extra controles. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft al eerder kennis genomen van deze beelden, waarbij hardhandig met de dieren wordt omgesprongen. De NVWA constateert dat er bij het vangen en laden van eenden onvoldoende rekening wordt gehouden met het voorkomen van letsel en lijden bij de dieren.

Dat wat in de beelden wordt getoond komt niet overeen met wat de NWVA in haar toezicht tegenkomt. De ervaring is dat vangploegen en veehouders zich goed aan de regels houden als er een inspecteur van de NVWA aanwezig is. Het vangmoment is ook maar kort en vindt maar eens in de paar weken plaats. Dat maakt het ter plekke constateren van overtredingen in de praktijk lastig

Botte messen

Ook Gertjan Tomassen, directeur van eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo, is woedend op Animal Rights. Volgens hem is er niets waar van de beweringen van de dierenrechtenorganisatie over zijn bedrijf. Volgens Animal Rights zouden dieren onvoldoende worden verdoofd en er met botte messen worden geslacht. Niets is daarvan waar, zo stelt hij in de Telegraaf.

De beelden van Animal Rights zijn voor Plus Supermarkten reden om eenden van Tomassen uit de schappen te halen.Het vangen van pluimvee valt onder de eisen van de 'Transportverordening (Vo 1/2005)'. Daarin staat dat pluimveehouders ervoor moeten zorgen dat dit letsel en lijden moet worden voorkomen. 'De verantwoordelijkheid voor het correct vangen en laden van de dieren ligt in eerste instantie bij de pluimveehouder zelf', benadrukt de NVWA.

Vangletsel

De NVWA houdt risico-gebaseerd toezicht op het voorkomen van vangletsel bij pluimvee. Dierenartsen kijken in slachthuizen of dieren vangletsel hebben (bijvoorbeeld gebroken poten); bovendien kan de NVWA op bedrijven inspecties uitvoeren als dieren gevangen en geladen worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer