Agrico gaat voor hoge resistentie tegen phytophthora

Agrico heeft deze week tijdens de beurs Fruit Logistica in Berlijn 'the next generation potatoes' voor de toekomst gepresenteerd. Deze hebben een hoge resistentie tegen phytophthora.

Agrico+gaat+voor+hoge+resistentie+tegen+phytophthora
© Eigen Foto

Fruit Logistica in Berlijn was van woensdag 7 tot en met vrijdag 9 februari. Op de eerste beursdag zette algemeen directeur Jan van Hoogen de betekenis van de nieuwe generatie rassen van Agrico uiteen. Hij noemde het belang van de wereldwijde voedselvoorziening en de verduurzaming van de aardappelteelt.

Jarenlang kweekwerk heeft Agrico als eerste handelshuis een volwaardig pakket met phytophthoraresistente rassen opgeleverd. Deze rassen beschikken over een hoge resistentie tegen de aardappelziekte phytophthora.

Daarnaast hebben de rassen goede consumptie-eigenschappen en zorgen ze voor een goede opbrengst. Met dit pakket bieden we afnemers een duurzaam en divers aanbod op het gebied van smaak, uiterlijk en verwerkingsmogelijkheden', aldus Agrico.

Pakket aan rassen

Het hoog phytophthoraresistente pakket bestaat uit de rassen Carolus, Alouette, Twinner, Twister, het recent geïntroduceerde ras Levante en het nieuwe zetmeelras Nofy. De reeds bekendere voorloper Carolus is vrij kruimig van aard en veelzijdig inzetbaar. Dit ras is zowel geschikt als consumptieaardappel als voor verwerking tot frites en chips.

Alouette is vrij vastkokend met een subtiele smaak en is de culinaire favoriet. Twinner is een vroeg ras en heeft net als Twister een mooie gele schil en is vastkokend. Levante heeft een hoog drogestofgehalte, een goede kiemrust en is een potentiële ster in de keuken. Voor klanten die een zetmeel ras zoeken, biedt Nofy een duurzame keuze met een hoge opbrengst.

Risicospreiding

De rassen beschikken samen over verschillende resistentiegenen. Dit komt de risicospreiding op oogstderving van de teler ten goede. De komende vijf jaar verwacht Agrico nog een aantal nieuwe veelbelovende phytophthoraresistente rassen.

Agrico's nieuwe generatie hoog resistente rassen betekenen al een grote stap voorwaarts in het beheersen van de risico's van phytophthora, maar bieden nog niet de eindoplossing. Agrico's researchcentrum werkt daarom aan het kweken van nog duurzamere multigene resistentie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer