Agrico zet record hoeveelheid pootaardappelen af

Boekjaar 2016/2017 gaat voor Agrico de boeken in als één van de meest succesvolste jaren in de geschiedenis van de aardappelcoöperatie.

Agrico+zet+record+hoeveelheid+pootaardappelen+af
© niels de vries

Niet eerder heeft Agrico zo'n grote hoeveelheid pootaardappelen afgezet en kon de coöperatie zoveel geld aan de leden voor zowel poot- als consumptieaardappelen uitbetalen. De resultaten werden vorige week donderdag tijdens de ledenvergadering in Emmeloord gepresenteerd.

De geconsolideerde omzet steeg met ruim 20 miljoen euro naar 289 miljoen euro. Van de omzet werd 30 procent door de dochterondernemingen in binnen- en buitenland gerealiseerd.

De omzetstijging is volledig tot stand gekomen in de productgroep pootaardappelen. De vraag naar pootaardappelen van Agrico-rassen was goed in alle afzetgebieden. Daarnaast werd optimaal geprofiteerd van de groei van de verwerkende industrie.

Uitbetalingscapaciteit

Agrico heeft de gerealiseerde uitbetalingscapaciteit vrijwel volledig aan haar leden uitgekeerd. In plaats van het vermogen te versterken via het jaarresultaat, heeft Agrico voor het eerst op de uitbetaling een bedrag ingehouden dat als storting op een achtergestelde lening is aangewend.

Op deze wijze kan het garantievermogen met ruim 2 miljoen euro worden versterkt. Voor een aantal investeringen, waaronder in het kweekbedrijf, werd daarnaast een bancaire lening aangetrokken.

Agrico is een onderneming van aardappeltelers op coöperatieve grondslag die zich bezighoudt met het kweken, de teelt, collectie, verwerking en vermarkting van gemiddeld 500.000 ton aardappelen per jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer