Gedeputeerde+in+gesprek+over+wildschade
Nieuws
© Ruben Meijerink

Gedeputeerde in gesprek over wildschade

De nieuwe Gelderse gedeputeerde Peter Drenth (CDA) heeft zich laten informeren over de problematiek van wildschade op de Veluwe. Melkveehouders Eefje Meihuizen en Jan Overeem lieten hem de gevolgen voor hun bedrijven zien.

De bedrijven van Meihuizen uit Leuvenum en Overeem in Ermelo zijn gevestigd in de zogenoemde agrarische enclave op de Veluwe. De ondernemers hebben veel wildschade als gevolg van met name edelherten en wilde zwijnen. Voor Drenth was het niet alleen een eerste kennismaking met het onderwerp faunaschade, maar ook met LTO Noord.

Drenth volgde vorige maand gedeputeerde Jan Jacob van Dijk op die tussentijds vertrok vanwege een nieuwe baan als bestuurder bij de Christelijke Onderwijs Groep. Drenth was eerder onder meer wethouder in de gemeente Doetinchem en voorzitter van de Gelderse CDA.

Beleidsmedewerker Tjerk Elzinga van LTO Noord noemt het werkbezoek heel nuttig. 'De gedeputeerde had zich al verdiept in het onderwerp en hierover gesproken met de de faunabeheereenheid en natuurbeherende organisaties.'

Andere landbouwonderwerpen

Naast de faunaschade liet de gedeputeerde zich ook bijpraten over andere landbouwonderwerpen. Elzinga: 'We hebben het gehad over de warme sanering in de varkenshouderij. Wij hebben ook uitgelegd waarom zonneparken op landbouwgrond volgens ons de allerlaatste optie zou moeten zijn. Eerst moeten de daken worden benut.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer