Minder+chemie+in+bieten+met+cercospora%2Dtolerantie
Nieuws
© IRS

Minder chemie in bieten met cercospora-tolerantie

Tijdens de open dag op proefboerderij Ebelsheerd, dinsdag in Nieuw Beerta, was bij SesvanderHave het cercospora-tolerante ras Auckland te zien. De opbrengst blijft iets achter maar bij inzet van minder chemie mag dat.

Wim Zandvoort van SesvanderHave.: ‘Met dit soort rassen zouden boeren in de Veenkoloniën misschien maar twee keer hoeven te spuiten in plaats van nu vijf keer. We moeten bij de teelt toch naar inzet van minder chemie.'

SesvanderHave kijkt wat de opbrengst van Auckland in Nederland is en of het een interessant ras is voor opname op de rassenlijst. ‘In Frankrijk, Oostenrijk en delen van Zuid-Duitsland zijn cercospora-tolerante rassen al heel belangrijk’, weet Zandvoort.

Ook bij Strube zit een cercospora-telerant ras in de pijplijn. Van de jongste generatie cercospora-tolerante bietenrassen zou de opbrengst nog maar 3 tot 5 procent minder dan van andere rassen, aldus Bart van der Weijden van Stube.

KWS

Bij KWS hebben ze hoge verwachtingen van het nieuwe ras Queena met een financiële opbrengst van 108 en een suikergehalte van 102. 'In december zijn er bij de zaaizaadbestelling maximaal duizend pakken beschikbaar.'

Dit jaar hebben zich 1.300 telers aangemeld voor de Beetseedservice van KWS. Dit geeft 50 procent korting op zaaizaad bij herzaai. Van de regeling hebben dit voorjaar twintig telers gebruik gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer