Bieten+met+vroeg+groeipunt+naar+ruim+15+ton+suiker
Nieuws
© Han Reindsen

Bieten met vroeg groeipunt naar ruim 15 ton suiker

De opbrengstverwachting van suikerbieten is door het relatief vroege groeipunt gemiddeld ruim 15 ton suiker per hectare, meldt Suiker Unie.

Na een gemiddeld late zaai leidde het uitzonderlijke mooie weer van de afgelopen weken ertoe dat het groeipunt van de suikerbieten uitkomt op 11 juni. Dat is zeven dagen eerder dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar.

Tussen de IRS-teeltgebieden is er wel de nodige variatie. Het groeipunt varieert van 1 juni in Oost- en Zuid-Flevoland tot 18 juni op de Zeeuwse eilanden. De groeipuntsdatum is een belangrijk gegeven, omdat er een verband bestaat tussen deze datum en de eindopbrengst.

Opbrengst

Op basis van de stand van vandaag is de opbrengstverwachting gemiddeld ruim 15 ton suiker per hectare. De opbrengst kan volgens Suiker Unie in de buurt komen van het record van het afgelopen jaar.

Met het bereiken van het groeipunt begint de versterkte diktegroei van de wortel van de suikerbiet. Dit valt samen met het moment waarop de wortel gemiddeld 4 gram suiker bevat.

Straling

Het gewas is vanaf de groeipuntsdatum in volle productie. Het is dan in staat alle invallende straling te onderscheppen. De productiesnelheid is nu voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid straling die per tijdseenheid op het perceel valt.

Van de geproduceerde biomassa gaat er een steeds groter aandeel naar de wortelgroei en een kleiner deel naar de bovengrondse plant. De hoofdwortel wordt snel dikker en de opslag van suiker in de wortel begint.

Wateroverlast

Bij aanwezigheid van stress wordt dit proces vertraagd. Dat is het geval op meerdere percelen in het zuidwesten en lokaal in Drenthe waar eerder wateroverlast heeft plaatsgevonden. Dit veroorzaakte daar een stagnatie in de groei.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer