Stroomstoot+als+alternatief+chemische+onkruidbestrijding
Nieuws
© Landbouwadviseur

Stroomstoot als alternatief chemische onkruidbestrijding

De Duitse machinefabrikant Zasso test momenteel een machine die onkruid bestrijdt met behulp van elektriciteit. De machine brengt via geleiders en stalen borstels elektriciteit in de bodem.

Door het onder stroom zetten van de onkruidplanten ontstaat een stolling in de wortels waardoor het onkruid afsterft. Deze methode die gepresenteerd wordt als digitale herbicide zorgt voor een lange duurwerking en is mogelijk een alternatief zijn voor de toepassing van glyfosaat.

Eerder deze week werd deze nieuwe vorm van onkruidbestrijding getest tijdens een velddag bij de vestiging van fabrikant Zasso in Aken. Het prototype van de onkruidbestrijder bestaat een element voor het onder spanning zetten van de onkruidplanten in de fronthef van een trekker. In de achterhef zorgt een aggregaat voor het opwekken van de elektriciteit.

Betere waterkwaliteit

Voor een open innovatie waardenetwerk in Limburg volgt Stefan Muijtjens van Landbouwadviseur de digitale herbicide. ‘Vanuit dit netwerk zijn wij namens de provincie Limburg en waterschappen op zoek naar ontwikkelingen die bijdragen aan een betere waterkwaliteit. Deze methode voor het bestrijden van onkruiden kan zeker voor bepaalde gewassen interessant zijn’, zegt Muijtjens.

Het duurt volgens Muijtjens nog wel twee jaar voordat de eerste machines voor de elektrische bestrijding van onkruiden op de markt beschikbaar komen. ‘De techniek moet in overleg met de fabrikant nog verder worden verfijnd. Verder bekijken we hoe we deze manier van onkruid bestrijden het beste in de verschillende teeltsystemen kunnen inpassen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer