LTO+Noord+informeert+telers+over+zuiveringsplicht
Nieuws
© Koen van Wijk

LTO Noord informeert telers over zuiveringsplicht

LTO Noord verzorgt vier bijeenkomsten over de zuiveringsplicht voor telers met ondersteunend glas. Vanaf 1 januari 2018 zijn teeltbedrijven met ondersteunend glas verplicht om water uit de kas te zuiveren voor lozing.

'We merken dat de meeste buitentelers met ondersteunend glas de zuiveringsplicht nog niet goed in beeld hebben en nog maatregelen moeten nemen. Ook merken we dat er veel vragen ontstaan als het gaat om de praktische invulling', zegt beleidsspecialist Anneke van Dijk namens LTO Noord.

Veel bedrijven met open teelten in de sectoren vollegrondsgroente, bomen en vaste planten, kleinfruit en bloembollen beschikken over ondersteunend glas. Voor hen organiseert LTO Noord in november en december verschillende bijeenkomsten.

Nullozing

Telers kunnen op vier manieren aan de zuiveringsplicht voldoen. Door individuele zuivering, collectieve zuivering, een mobiele oplossing of aantoonbare nullozing.

De keuze om niet meer te lozen, is voor veel combinatiebedrijven, bedrijven met open teelten en teelten onder glas, een mogelijkheid om relatief hoge kosten te vermijden.

Bewijslast

Voor alle mogelijke oplossingen geldt dat telers hun waterstromen in kaart moeten brengen om aan te tonen dat er geen (ongezuiverde) lozing meer plaatsvindt. Deze bewijslast moet voor 1 januari gereed zijn en het contact met het waterschap moet dan ook zijn gelegd.

Tijdens de informatieavonden wordt de achtergrond van de wetgeving besproken en is er ruimte om knelpunten te bespreken.

Bijeenkomsten

De informatiebijeenkomsten zijn op 20 december in Heemskerk, op 27 november in Arnhem, op 11 december in Swifterbant en op 14 december in Zwolle. Ook tijdens de spuitlicentieavond in Boskoop op 21 november geeft LTO Noord een presentatie.

Via deze link kunnen telers zich opgeven voor een van de bijeenkomsten. Op de themapagina www.ltonoord.nl/dossiers/zuiveringsplicht-ondersteunend-glas is veel informatie te vinden over de zuiveringsplicht. Onder andere veelgestelde vragen en de antwoorden, een stappenplan en verslagen van bijeenkomsten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
Meer weer