LTO%3A+bestemming+Korendijk+belemmert+boerenbedrijf
Nieuws
© Eigen foto

LTO: bestemming Korendijk belemmert boerenbedrijf

Het bestemmingsplan Cultuurhistorie Korendijk van de gelijknamige gemeente in de Hoeksche Waard vormt een belemmering voor de bedrijfsvoering van agrarische ondernemers met oude boerderijen.

Dat stelt LTO Noord Hoeksche Waard in een reactie op het voorontwerp bestemmingsplan Cultuurhistorie. Het renoveren van de oude panden en het implementeren van innovaties wordt moeilijk gemaakt door de opgestelde regelgeving, volgens LTO.

Die bepaalt onder meer dat er geen aantasting mag plaatsvinden van de bestaande karakteristieke waarden van de gebouwen en bijbehorende bouwwerken. Voor het afwijken daarvan verlangt gemeente Korendijk een omgevingsvergunning.

Schrappen

LTO Noord vraagt de beperkingen voor agrarische ondernemers te schrappen, waaronder het aanvragen van een omgevingsvergunning voor zaken waar dat op gronden zonder cultuurhistorische waarde ook niet hoeft.

De objecten moeten zonder meer gerenoveerd kunnen worden en de huidige materialen en methoden moeten toegepast kunnen worden om in de praktijk makkelijk te werken, vindt LTO Noord. Anders komt het draagvlak voor cultuurhistorische agrarische objecten juist onder druk te staan.

Roldeuren

Voorbeelden zijn het vernieuwen van kozijnen, dakkapellen en openslaande schuurdeuren vervangen voor roldeuren. Op die manier kunnen agrariërs hun concurrentiepositie behouden wat het behoud van hun cultuurhistorische object ten goede komt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer