Kamer hakt volgende week knoop verbod asbestdak door

De Tweede Kamer zet volgende week een belangrijke stap op weg naar een verbod op asbestdaken per 1 januari 2024. Dan wordt beslist over een wetswijziging die zo’n verbod mogelijk maakt.

Zes jaar geleden, in september 2012, maakte toenmalig staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) bekend dat vanaf 2024 in Nederland geen asbestdaken en geen asbestgevelbekleding meer aanwezig mogen zijn. Dat is precies dertig jaar nadat de toepassing van asbest verboden werd.

In de tussentijd zijn er subsidieregelingen opgezet om het ruimen van asbestdaken te versnellen, maar het wettelijk verbod bleef tot nu toe uit. Vorig jaar zette staatssecretaris Sharon Dijksma uiteindelijk de nodige procedures in werking.

Wijziging Wet milieubeheer

De eerste stap is nu een wijziging van de Wet milieubeheer. In die wet komt een nieuwe bepaling die het mogelijk maakt om bij algemene maatregel van bestuur (amvb) het voorhanden hebben van asbestproducten te verbieden.

Daaraan gekoppeld kan de overheid eigenaren ook verplichten om het asbest te verwijderen dat nog aanwezig is in gebouwen en objecten. Daarbij gaat het met name om daken van cementplaten waarin asbestvezels zijn verwerkt. Door voortschrijdende verwering en door incidenten kan daaruit asbest vrijkomen.

Wanneer de wetswijziging is goedgekeurd door de Tweede en de Eerste Kamer, is de weg vrij voor de algemene maatregel van bestuur waarin het verbod en de verwijderingsplicht wordt vastgelegd. Dat zal naar verwachting direct na de parlementaire behandeling gebeuren.

Twijfels over haalbaarheid

Vanuit de praktijk is de afgelopen tijd geregeld twijfel geuit over de haalbaarheid van een verbod per 1 januari 2024. Het tempo van asbestverwijdering ligt nog steeds te laag om dan alle daken gesaneerd te hebben. Bovendien vertraagt het verbod op het gebruik van een hijskraan met werkbak de voortgang.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer