Rabobank+ziet+perspectief+voor+pluimveehouder
Nieuws
© Vidiphoto

Rabobank ziet perspectief voor pluimveehouder

De perspectieven voor de pluimveehouderij zijn positief, stelt Rabobank-analist Nan-Dirk Mulder. De consumptie van eieren en pluimveevlees stijgt, zowel nationaal als internationaal.

Mulder sprak op een thema-avond tijdens de pluimveevakbeurs VIV. Voorwaarde is wel dat de sector continu moet meebewegen met de markt, blijft innoveren en een open dialoog voert met de maatschappij. Dat zijn middelen voor een gezonde toekomst.

Door opkomende landen te helpen bij het wereldvoedselvraagstuk en te blijven innoveren kan de Nederlandse pluimveesector haar leidende positie behouden.

Innovatief

Nederland heeft volgens Mulder de meest efficiëntste en innovatiefste pluimveesector ter wereld. Hij verwacht dat Nederland het leiderschap in de snel veranderende wereld kan behouden. De wereld zoekt in toenemende mate naar efficiënte en effectieve oplossingen voor het wereldvoedselvraagstuk. Dat biedt kansen voor de Nederlandse techniek- en kennisindustrie.

Het aandeel vleespluimveeconcepten in de Europese Unie zal over vijf jaar stijgen van 7 naar 15 procent. Nederland is wereldleider met het produceren van pluimveevlees in concepten zoals traaggroeiende kuikens en het Beter Leven keurmerk. De groei komt door druk van NGO's, consumenten en productdifferentiatie van de retailers.

Evenwicht

Het evenwicht op de Europese markt is wel aan het veranderen. Het volume in Centraal en Oost Europa groeit in en zij zullen het leiderschap in de EU handel overnemen. In Noordwest Europa kiest men voor minder volume met meer waarde.

Mulder raadde de pluimveehouders aan om te focussen. Mulder: 'De maatschappij verandert, beweeg mee en ben proactief. Je verhaal doen is niet altijd gemakkelijk maar doe het. Consumenten zijn niet rationeel in de keuzes die ze maken. Omarm aankomende innovaties, zoals smart farming, big data, online en robotics.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer