IJsselmeerpolders+bleken+goud+voor+de+land%2D+en+tuinbouw
5 vragen
© niels de vries

IJsselmeerpolders bleken goud voor de land- en tuinbouw

Het aannemen van de Zuiderzeewet in 1918, nu honderd jaar geleden, was het startschot voor 'nieuw land'. De Afsluitdijk maakte van de Zuiderzee het IJsselmeer en tussen 1930 en 1968 werden vier polders drooggelegd. Wat betekende de Zuiderzeewet voor de land- en tuinbouw?

Hoe groot zijn de vier IJsselmeerpolders?

De totale landoppervlakte van de IJsselmeerpolders bedraagt 1.600 vierkante kilometer. Dat is bijna 5 procent van het totale landoppervlak in Nederland. De Oostelijke Flevopolder is goed voor 35 procent van het totale polderoppervlak, de Noordoostpolder voor 29 procent, de Zuidelijke Flevopolder voor 23 procent en de Wieringermeer (ja, die hoort er ook bij) voor 13 procent. Er wonen 754.200 mensen.

Wat betekent de land- en tuinbouw voor de IJsselmeerpolders?

In 2017 zijn de IJsselmeerpolders nog goed voor bijna 6 procent van alle landbouwgrond in ons land, oftewel 106.000 hectare. Begin jaren tachtig was dit nog 113.000 hectare. De onttrekking van landbouwgrond verloopt in de IJsselmeerpolders in een minder snel tempo dan elders in Nederland.

Nog steeds wordt ongeveer 65 procent van het landoppervlak in de IJsselmeerpolders bewerkt door landbouwers, tegen 55 procent in Nederland. In de Noordoostpolder en de Wieringermeer heeft ruim 80 procent van het landoppervlak een agrarische bestemming.

Wat doen boeren in op het 'nieuwe land'?

Van alle landbouwgrond in de provincie Flevoland (dus zonder de Wieringermeer) wordt tegenwoordig 70 procent gebruikt voor akkerbouw. Een derde van de akkerbouwgewassen in de provincie bestaat uit aardappelen. Verder worden vooral tarwe, suikerbieten en zaaiuien geoogst. Vergeleken met de rest van Nederland is het aandeel geoogste grond voor zaaiuien vijf keer zo groot.

In heel Nederland wordt nog geen derde van de landbouwgrond gebruikt voor akkerbouwgewassen. Van alle landbouwgrond in heel Nederland bestaat momenteel ruim de helft uit grasland.

Wat kenmerkt de bedrijven in de polders?

Het zijn gemiddeld gezien de grootste bedrijven van Nederland. In 2017 was de gemiddelde grondoppervlakte van een landbouwbedrijf in de rest van het land 31,9 hectare. Alle IJsselmeerpolders zitten daar ver boven. De grootste bedrijven in de Zuidelijke Flevopolder tellen gemiddeld 66,5 hectare.

Is het goed boeren in de polder?

Dat kun je wel zeggen. De opbrengsten in Flevoland zijn gemiddeld groter. Zo haalde een boer in Flevoland per hectare gemiddeld 106 ton suikerbieten uit de grond, terwijl dit in de rest van Nederland zo'n 92 ton was. Ook zaaiuien, snijmais, aardappelen en tarwe leveren meer op in Flevoland. Dat deze provincie met zijn goede kleigrond vruchtbaarder zou zijn dan gemiddeld, was ook de verwachting voor de inpoldering.

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  70 %
Meer weer