Duurdere+seizoensarbeid+treft+boer+en+tuinder
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Duurdere seizoensarbeid treft boer en tuinder

De land- en tuinbouw dreigt 'keihard' getroffen te worden door nieuwe wetgeving die seizoensarbeid fors duurder gaat maken. LTO Nederland-voorzitter Marc Calon spreekt van 'een onbegaanbaar pad'.

Maandag publiceerde minister Wouter Koolmees (SZW) zijn ontwerp voor een nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Die wet moet er toe leiden dat werkgevers meer mensen in vaste dienst aannemen en dat tijdelijk werk minder aantrekkelijk wordt.

Dat wil de minister onder meer bereiken door tijdelijke arbeid vanaf 2020 fors duurder te maken. Het gaat onder meer om de invoering van de transitievergoeding vanaf dag één voor alle contractvormen en om een hogere WW-premie voor tijdelijke contracten.

Oogstwerkzaamheden

Volgens LTO Nederland en de vaktechnische organisaties NFO, KAVB en LTO Glaskracht zal dit negatieve gevolgen hebben voor bedrijven met seizoensarbeid zoals de teelt van asperges, groenten, bloembollen, zacht- en hardfruit. Voor dergelijke oogstwerkzaamheden is het onmogelijk om vaste contracten aan te bieden.

De voorgestelde lastenverzwaring voor tijdelijk werk zal in de land- en tuinbouw leiden tot een explosieve kostenstijging en een flink concurrentienadeel ten opzichte van de omringende landen, vrezen de organisaties. 'Het zou kunnen betekenen dat teelten uit Nederland verdwijnen. Dat kan niet de bedoeling zijn van het kabinet', reageert Calon.

'Het kabinet neemt generieke maatregelen om specifieke knelpunten op te lossen. Dat is schieten met een kanon op een mug. Wij steunen deze plannen niet', aldus de LTO-voorzitter.

Internetconsultatie

Voordat het wetsvoorstel naar de Raad van State en naar het parlement gaat, vindt eerst nog een internetconsultatie plaats. Iedereen kan de komende weken reageren op de plannen. LTO Nederland roept leden op mee te doen aan deze consultatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer