Meerderheid scholen gaat door met schoolfruit

Driekwart van de Nederlandse scholen die dit schooljaar hebben meegedaan aan het schoolfruitprogramma van de Europese Unie (EU) zegt ook volgend jaar deel te nemen.

Meerderheid+scholen+gaat+door+met+schoolfruit
© DIRK HOL

Dat blijkt een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In schooljaar 2017-2018 hebben bijna drieduizend scholen deelgenomen aan het EU-schoolfruitprogramma. De belangrijkste redenen om deel te nemen is volgens de scholen het leveren van een bijdrage aan een gezondere leefstijl, het vergroten van de kennis van kinderen over gezond eten en ze laten kennismaken met groente- en fruitsoorten die ze niet kennen.

Bijna alle scholen die deelnamen aan de evaluatie zijn (zeer) positief over het programma. Volgens ruim 80 procent van de scholen zijn de meeste kinderen enthousiast en 75 procent van de scholen geeft aan dat de ouders dat ook zijn. De scholen ervaren het als zeer positief dat het schoolfruit gratis is. Uit de reacties van de scholen in achterstandswijken blijkt dat het eten van groente en fruit geen vanzelfsprekendheid is.

Positief over variatie

Scholen zijn positief over de variatie in fruit. De variatie in groente scoort lager. Voor de kwaliteit geldt het omgekeerde. Scholen zijn positiever over de kwaliteit van groente dan de kwaliteit van fruit. Voor het volgend EU-Schoolfruitprogramma wordt gekeken hoe de kwaliteit verbeterd kan worden.

Uit de evaluatie, waaraan 1.794 scholen hebben meegedaan, blijkt dat 42 procent van de scholen al vaste fruitdagen heeft en dat 34 procent van de scholen op een andere manier een beleid heeft ten aanzien van gezonde voeding. 55 procent van de scholen stimuleert het meenemen van groente en fruit zonder verplichting.

Schoolfruit in 2018-2019

Volgend schooljaar start de tiende editie van het EU-Schoolfruitprogramma. In de eerste helft van september kunnen alle basisscholen en speciaal basisonderwijs zich inschrijven voor schooljaar 2018-2019. Deelname staat open voor in totaal ongeveer 2.800 scholen. Als er meer scholen inschrijven wordt er geloot. De fruit- en groenteleveringen starten in de week van 12 november 2018 en lopen tot en met de week van 19 april 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer